Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter veldig mye.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter veldig mye med overtenking alt fra småting til selvskading tanker. Å de samme tingene kan svirre i evigheter alt fra hva jeg skal si til læreren kan si i tankene mine i ofte 15 min. Og jeg hater det. Det gjør meg både psykisk å fysisk sliten. Og/hvordan jeg skal si ting. Å jeg sliter VELDIG med presentasjonsangst

Besvart 08.02.2019 08:50
 

Svar
Hei jente 13 år

Jeg forstår at det blir slitsomt for deg og at du ikke vil ha det sånn. 

Det er strevsomt å gruble, bekymre og engste seg hele tiden. Jeg forstår godt at du ønsker hjelp til å både forstå hva som skjer inni deg når du får det sånn og finne ut hva som skal til for at du skal få det bedre med deg selv. 

Vit at det finnes hjelp å få! Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesykepleier på skolen din eller gå til Helsestasjon for ungdom. Der kan du få støttesamtaler over tid og sammen kan dere finne mer ut av dette her og se på ulike måter som du kan jobbe med deg selv på. Helsesykepleier og Helsestasjon for ungdom kjenner til hvor vanskelig det kan være for ungdom og har flere fine hjelpeteknikker som jeg tenker du vil ha god nytte av å teste ut. 

Jeg synes også du skal snakke med foreldrene dine om hvordan du har det. De bør vite hvor strevsomt det er å være deg nå, slik at de kan være gode omsorgspersoner for deg og tilby støtte, trygghet og masse kjærlighet. Det tenker jeg at du trenger! Foreldrene dine kan også prate med læreren din og se på hva som skal til for at du kan kjenne deg tryggere på skolen og være mindre engstelig i prestasjonssituasjoner. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønske deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Hvordan takle en ubehagelig opplevelse

Jente med lukkede øyne (colourbox.com)

Mange som har opplevd noe vondt får en uro i kroppen i ettertid. Kroppens alarmberedskap fortsetter utover den kritiske situasjonen, og det er vanskelig å roe seg ned igjen. Det er heller ikke uvanlig å kjenne på uro og stress i kroppen uten å ha opplevd noe traumatisk. Her er gode råd.

Av psykolog, dr. philos Atle Dyregrov, Senter for Krisepsykologi

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser