Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bestemme meg for hva jeg skal velge?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei Jeg trives relativt godt på skolen, men har ingen venner. Verken på skolen, i klassen eller utenfor. Jeg flyttet til denne skolen for to år siden fordi jeg ville bo med pappa. Jeg kan velge å bytte skole til en der jeg vet jeg har venner, men da må jeg bo alene. Den skolen er utrolig langt unna, og jeg kommer til å savne pappa helt grusomt for han er min aller beste venn Hvordan kan jeg bestemme meg for hva jeg skal velge? Reise fra pappa men få venner, eller leve et år til uten venner i klassen og ha pappa i nærheten Alle ber meg gjøre det som føles mest rett og at jeg må føle på det selv, men jeg aner ikke hva som er best så jeg kommer ikke så langt med de rådene. Har laget for og imot liste, men kommer ikke så langt. Er desperat etter råd.

Besvart 16.02.2019 11:33
 

Svar
Hei jente 17 år

Jeg forstår at du ønsker å få til et sosialt liv der du nå bor. Det er helt klart viktig for deg!

Det er jo veldig bra at du trives på skolen og at du har det så fint sammen med pappaen din. Nå gjenstår det å bygge et nettverk rundt deg, og det høres det ut som du trenger litt hjelp til. 

Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesykepleier eller sosiallærer på skolen din og fortelle om det du står i og kjenner så på nå. 

Det kan være at helsesykepleier arrangerer jentegrupper på skolen din eller at det finnes andre type grupper der elever samles for å bli bedre kjent og få seg nye og gode venner. Dette er noe helsesykepleier og sosiallærer på skolen din kjenner til. 

Det kan også være fint for deg å tenke ut hva du kan eksempelvis kan melde deg på av aktiviteter på fritiden. Kanskje du skal starte med en eller annen form for sport, som krever lagsamarbeid og fellesskap? Tenk litt på hva du har lyst til å prøve ut. 

Det kan også hende at det finnes ungdomstreff i kommunen der du bor, så jeg vil anbefale deg å sjekke nettsiden til kommunen din under Psykisk helse for barn og unge. 

Forsøk å være åpen og tilgjengelig for de du har rundt deg på skolen. Ta initiativ til samarbeid og samtaler. Det gir de rundt deg signaler om at du er interessert og har lyst til å bli bedre kjent. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Sveip deg til venner

To jenter sitter ved siden av hverandre, og den ene jenta har en data i fanget sitt. (www.colourbox.com)

Sliter du med å finne venner? Da er kanskje en venne-app noe for deg.

Les mer

Ensom? Du er ikke alene!

Ensom gutt (colourbox.com)

De fleste føler seg ensomme på et eller annet tidspunkt i livet. Du kan føle deg ensom når du er alene, men også sammen med andre mennesker.

Les mer

Gode råd for sosial omgang

Gutt prater med to jenter (colourbox.com)

Å omgås andre, bli kjent, få venner og kjæreste, kan være vanskelig for mange. Spesielt hvis man er sjenert eller føler at man ikke så lett kommer i kontakt med andre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser