Hopp til hovedinnholdet

Jeg stresser en del og lager ofte kriser av ting som kan skje

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei, jeg stresser en del det har blit være det siste året jeg lager ofte kriser av ting som kan skje men som som regel ikke skjer jeg er redd for at vi kan treffe på en elg når vi er på veien og at den kræsjer med bilen og... at vis jeg sover under 7 timer over tid så kan kroppen kollapse og at det kan bli inbrudd når vi er på ferie det kjedde men noen vi skjenner for noen år siden...og vis jeg spisser litt mat som har godt ut på dato for litt siden... og om det blir 3 verdenskrig det hadde vært krise da hadde jeg ikke klart å leve hadde blitt skadet eller blitt skutt osv dette er noen ting som jeg bekymrer meg over, det er slitsomt å ha det son har blitt fortalt at jeg burde gå til en psykolog men det trenger jeg ikke mener jeg han/hun psykolgen hadde led av meg inni seg og tenk " for en idiot som tenker sånt hvor stor sansynlighet er det for at det skjer? og han mø være helt forskudd i hode" jeg er og dårlig å stole på meg selv til tider hva gjør jeg?setter stor pris på svar fra dere

Besvart 20.02.2019 21:27
 

Svar
Hei gutt 19 år

Jeg forstår at dette oppleves vanskelig for deg. Slik du beskriver det høres det ut som om at du har mye problemtenkning og katastrofetanker. 

Katastrofetanker er veldig plagsomt for den som opplever det. Heldigvis får de fleste det bedre om de snakker med noen om det som er truende og ubehagelig å tenke på.

Det er derfor viktig at du snakker med noen om hvordan du har det. Gjennom samtale kan du finne ut av hva som er vanskelig og hva som skal til for å få det bedre. Når man får luftet vanskelige tanker og følelser opplever mange at angsten avtar og at ting blir lettere. Noen ganger holder det å snakke med foreldre eller en venn, andre ganger bør man snakke med helsepersonell. 
Du skriver at du er blitt anbefalt å gå til psykolog, men at du er redd for at psykologen vil le av deg og ikke ta deg på alvor. Det trenger du ikke engste deg for. Psykologer har mye kunnskap om hvor plagsomt det kan være å ha en slik "tenkemåte" og de vet også mye om hvordan du kan få hjelp til å endre tankesettet ditt. Det er nemlig fullt mulig!

Prøv gjerne i første omgang å snakke med helsesykepleier på skolen eller noen på helsestasjonen for unge der du bor. Fortell dem om hvordan du har det og hvor plagsomt dette er for deg. De kan sammen med deg vurdere hva som er best hjelp for deg. Dersom du bør henvises til psykolog kan fastlegen din også gjøre det. 

Jeg håper dette er til hjelp for deg - ikke vent med å søke hjelp. Det er ikke alltid så mye som skal til før ting blir bedre. 

Med vennlig hilsen helsesykepleier

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Slik takler du stress

Jente sitter ved pulten og er sliten (www.colourbox.com)

Det kan være veldig belastende for kroppen å være stresset over tid, og derfor er lurt å lære seg teknikker for å mestre stresset.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser