Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vanskelige tanker, føler meg langt nede. Vil snakke med noen. Hvem?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, i det siste har jeg følt meg langt nede. Eller det er ikke alltid sånn, for noen ganger er jeg glad og i godt humør. Når jeg sliter psykisk får jeg mange tanker. Tanker som: er jeg verdt til å gå så fint kledd og ha så bra sminke? Jeg blir ikke å få meg jobb senere i livet. Jeg blir å feile. Jeg er stygg. Hvorfor liker ingen meg? Stor nese. Lukter vondt. Er jeg bare i veien for andre? Det er ikke noen som liker meg, de er bare med meg fordi de synes synn på meg. Dette er tanker jeg får ofte. Jeg er i godt humør når tankene ikke hjemsøker meg. Jeg har ikke tankene når jeg jobber meg i hjel med skolearbeid. Eller noen ganger kommer de i veien. Jeg har bare lyst å gråte, men da blir familien merke at det er noe. Jeg gidder ikke å forklare, da føler jeg meg for mye til bry. Jeg vil prate med noen andre som jeg ikke kjenner, for det er mye jeg ikke vil fortelle familien. Hvem kan jeg snakke med? Hva skal jeg gjøre?

Besvart 18.02.2019 22:11
 

Svar
Hei, jente på 17 år!

Takk for spørsmålet ditt. 

Du beskriver at du får vanskelige tanker når du har det vanskelig. Det er ikke alltid så lett å vite hva som kommer først i slike situasjoner - altså om man har det vanskelig og så kommer tankene eller om slike tanker ("jeg kommer til å feile, ikke få meg jobb, jeg er stygg" og så videre) fører til at vi føler oss nedstemt/får det vanskelig. Dette er veldig slitsomme tanker. Dersom du er plaget med mange vanskelige tanker kan du få tips til hvordan å takle dem i denne artikkelen

Kanskje kan du også forsøke å finne en god balanse mellom jobb og skole. Du skriver at du er i godt humør akkurat når du "jobber eg i hjel" med skole. Det at du bruker de ordene sier meg noe om at du kanskje jobber så mye med skole at dette blir slitsomt. For noen så vil det være slik at etter at man først kjenner hvor sliten man er etter at man har stått på altfor lenge. Da kan man gjerne få en "kræsj" der man ikke orker så mye fordi man har strekt seg litt for langt med tanke på kapasitet. Kanskje er det dette som skjer med deg og du sitter igjen med vanskelige tanker i disse periodene. Det at du kjenner at du bare vil gråte tyder kanskje også på at du strekker deg litt for langt og kjenner at dette er tungt i lengden. 

Det finnes flere alternativer for hvem du kan kontakte når du ikke ønsker å snakke med familien. Det første alternativet er helsesykepleier på skolen (tidligere "helsesøster") eller helsestasjon for ungdom. Begge steder er gratis. Du kan også gå til fastlegen din for å drøfte om du trenger oppfølging hos psykolog. Dersom du får henvisning til BUP er dette også gratis!

Jeg tenker at det viktigste er å få diskutert med noen voksne hva de tenker kan være det lureste for deg. Det er lettere for dem som snakker med deg face to face å komme med konkrete råd for akkurat deg. Ønsker deg uansett masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser