Hopp til hovedinnholdet

Er på akuttpost, ønsker å ta livet mitt, føler meg til bry. Hva gjør jeg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Det er noe som har plaget meg veldig mye i det siste til der at jeg ønsker å ta livet mitt. Har hele livet mitt vært redd for å være til bry. Føler meg i veien bare folk ser på meg. Har blitt mobbet veldig lenge. Er innlagt på en akuttavd for ungdom for tiden pga ting ble veldig vanskelig. Det har ikke noe med det jeg skal snakke om. Føler bare jeg tar plass når jeg er her. Når det skjer noe på avdelingen her blir jeg sykt stresset å tenker at jeg må ta livet mitt med en gang.. skjønner ikke hvorfor jeg blir så stresset. Jeg er så sykt redd for at det er pga oppmerksomhet. Kanskje jeg føler at jeg ikke får oppmerksomhet da å må gjøre noe for at de skal gi meg oppmerksomhet? Får en så syk trang til det. Men har hele livet mitt vært redd for å være til bry så skjønner ikke hvorfor jeg plutselig blir så stresset hvis ting ikke handler om meg. Jeg vill ikke leve sånn her, er redd det vill utvikle seg å da tenker jeg det beste er bare at jeg tar livet mitt før jeg blir til bry for noen

Besvart 19.02.2019 11:24
 

Svar
Hei, gutt på 17 år!

Det høres ut som du har det vanskelig nå. Det at du er innlagt på en akuttpost vitner også om det samme. Det er godt at du er ivaretatt.

Du er i ivaretatt men det høres uts om du synes det er vanskelig å snakke om hvordan du har det. Det er kanskje litt kaos inni deg nå med tanker og følelser. Dette er vanlig at skjer når alt føles veldig vanskelig og vi er i det vi kan kalle"krise".

Det er viktig at du vet om at de tankene du får nå gjerne kommer som et resultat av hvor vanskelig du har det. I perioder av for eksempel dyp fortvilelse og/eller depresjon kan mange oppleve at de får tanker om at de ikke er noe verdt, at de er til bry, at andre vil ha det bedre uten dem. Dette er tanker som som regler ikke stemmer med virkeligheten men som kommer fordi man har det så tungt. Det er viktig å ikke handle på tankene (for eksempel ta sitt eget liv eller skade seg selv) når det står på som verst. Husk på at ingen tanker og følelser varer evig og slik som du har det nå skal du ikke ha det for alltid. Når vi har det som verst er det veldig tungt i både tanker og følelser og da må vi ikke bruke tankene og følelsene som "kompass" for hva som er lurt å gjøre videre. Disse følelsene og tankene vil gå over og når man er ute av det akutte/krisen så vil det være enklere å se hva man trenger. Du må holde ut og snakke med dem som er der du er om hvordan du har det dersom du klarer det. De kan hjelpe deg med råd.

Du forteller at du blir stresset når det skjer noe på avdelingen og tenker at du må ta livet ditt da. Dette sier meg noe om at hendelser som skjer rundt deg nå i stor grad påvirker følelsene dine slik at du kjenner deg overveldet. Da blir det viktig for meg igjen å vise til det at følelsene har stor makt over deg nå. Følelser kan kjennes veldig overveldende. Du må ikke ta livet ditt selv om følelsene er ubehagelige. Du skriver at du lurer på om du gjør det for å få oppmerksomhet. Det er ikke så godt å vite hva som fører til hva. Men jeg tenker kanskje at dette heller kan være et uttrykk for at du trenger omsorg og at noen skal se eller forstå deg. Dette trenger alle mennesker - og spesielt når vi har det så vanskelig at det kan være vanskelig å se sitt eget beste.

Så jeg anbefaler deg å fortelle om dine tanker om at du er til bry/tar opp plass/er stresset. Husk at helsepersonell som jobber med personer i vanskelige livssituasjoner er vant til å snakke om disse tingene. Men ingen kan vite hva du tenker dersom du ikke forteller om det. Det er også viktig at du ikke følger tankene om å ta ditt liv - disse tankene vil ikke vare evig og du kommer til å få det bedre. Hold ut!

Jeg sender deg noen artikler du kan se på som kan være relevante.

Ønsker deg alt godt og sender en god klem

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser