Hopp til hovedinnholdet

Jeg er drittlei livet. Hvordan kan jeg gå ned et par kilo?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 13 år som bare rett og slett er drittlei livet...jeg har bland annet likt en i klassen helt siden 5 klasse og liker han fortsatt, jeg har prøvd å bare gi blaffen i han men hver gang jeg ser han med jenter så bare hater jeg meg selv, tenker at hvis jeg hadde vært sånn eller hvis jeg hadde sakt det og d så hadde han likt mg. Jeg er også ikke noe som helst fornøyd med kropsvekta mi...jeg er ca 1.66/1.67 høy og veier 78 kg....det er sykt mye! Jeg skjønner ikke hvorfor ... har masse kviser i ansiktet, på armene og mellom brysta? Jeg har prøvd å ta 25 Ibux eller paracetter men jeg tør aldri eller jeg gjorde det en gang men det skjedde ingenting. Jeg bare lurer på om du/dere har noen råd for hvordan jeg kan gå ned et par kilo uten å trene så sjukt mye for jeg har prøvd og trene men jeg klarer det ikke...og hvordan jeg får vekk kvisene? Jeg går ikke på noe sport pga vi ikke har så bra økonomi..:( hilsen en jente som virkelig trenger svar sjapt.

Besvart 27.02.2019 13:59
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har vært ulykkelig forelsket i mange år og at dette kanskje er med på å påvirke selvtillit og selvbilde.

Kunne du sagt til han at du er liker han godt? Eller forsøkt å vise det på annen måte? Det er ikke så lett for andre å vite hvordan vi tenker inni oss. Da må vi tørre å si fra! Du trenger ikke hate deg selv for at det er vanskelig. Det er helt normalt å føle at det er vanskelig å si det til noen. 

Det å være forelsket og se at den du er forelsket i prater med andre kan jeg forstå påvirker deg negativt. Det er lett å sammenligne seg med de han prater med og dermed tenke at "hadde jeg bare vært sånn" osv. Slik trenger du ikke tenke! Kanskje du kan si hei og ta initiativ til å prate med han?

Ved å utfordre deg med slike små hendelser så vil du kanskje etter hvert føle deg modigere - noe som igjen kan påvirke selvtilliten positivt.

Du er i en alder nå hvor det er naturlig og normalt at kroppen forandrer seg. Det kan gjøre at man får mer former og at man får kviser. Dette er det hormoner som styrer så hvis det er noen trøst så går det over! Har man mer kviser enn det som er vanlig under puberteten, kan man snakke med fastlegen sin om det finnes midler som kan brukes for å dempe kviseutbruddene. Det er mulig å få hjelp om man er svært plaget med kviser, men husk at litt kviser er helt normalt i puberteten.

Du trenger ikke ta ibux eller paracet! 25 tabletter av disse kan få alvorlige konsekvenser! Ofte så får man slike tanker når man ikke har det bra med seg selv. Da kan det være godt å snakke med noen om hvordan man har det. Har du noen du kan snakke med? Foreldrene dine eller andre du er trygg på?

Du kan også snakke med helsesykepleier på skolen din. Hun har god erfaring med å hjelpe ungdom som strever og sammen kan dere se på hva som skal til for at du kan få  det litt bedre! Det hjelper å prate med noen! Da forsvinner de vonde tankene og man trenger ikke gå med alt alene.

Jeg forstår at du får lyst til å trene eller være mer aktiv. Det finnes måter å trene på som ikke krever god økonomi. Det å gå tur er fint og det koster ingenting. Finn et tempo som er behagelig for deg. Regelmessig aktivitet gjør at vi får det litt bedre og føler oss bedre. Om du ønsker å komme i bedre form, kan det å gå i motbakker, hvor man etter hvert utfordrer seg til å løpe litt i bakker være en kjempegod måte å komme i bedre form på. Vi anbefaler at alle ungdommer er i aktivitet i 60 minutter daglig.

Les mer: Styrketrening du kan gjøre hjemme!

Videre vil jeg minne deg på at du trenger et sunt og variert kosthold slik at kroppen din får det den trenger og du får energi og overskudd. Jeg vil råde deg til å prate med helsesykepleier om vekten din. Hun kan hjelpe deg med å vurdere om du har behov for å gå ned i vekt, og dere kan sammen finne ut hvilke endringer som er lurt for deg å gjøre, for eksempel i kostholdet. Som ungdom skal man være veldig forsiktig med slanking på egen hånd, kroppen din er i vekst og utvikling, og det å få for lite næringsstoffer kan være skummelt.

Helsesykepleier kan også hjelpe deg med å undersøke hva slags tilbud som finnes der du bor av fritidsaktiviteter. Det finnes ulike tilbud til familier som ikke har så god økonomi. 

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp.

Håper du får det bedre snart!

Du er god som gull!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Få hjelp om du strever med vekten

Baderomsvekt (colourbox.com)

Ikke gå alene med din bekymring for vekten. Få hjelp hos helsesykepleier eller fastlege.

Les mer

Ulykkelig forelskelse

Jente sitter på bakken (www.colourbox.com)

Du har kanskje opplevd at du har vært forelsket, men at personen du likte ikke følte det samme som deg. Eller at du har ønsket å bli venn med en spesiell person, men at denne personen ikke ønsket å bli venn tilbake. Da er det viktig å huske på at det ikke er deg det er noe galt med.

Skrevet av ungdomsjournalist Emilie.

Les mer

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår