Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å spise foran folk, hvordan gjennomføre overnattingsfest?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er 16 år å jeg er invitert til en overnattingsfest. Hvordan skal jeg klare å være der men samtidig har en spiseforstyrrelse å ikke klare å spise foran folk. Jeg vet jeg burde spise men vet også i værste fall så klarer jeg meg fra ene dag til andre uten mat men bare drikke. Men da vil jeg få noen rare blikk. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 04.03.2019 20:24
 

Svar
Hei

Det er leit å lese at du strever sånn med mat at det hindrer deg å gjøre hyggelige ting sammen venner. En spiseforstyrrelse kan ta så mye plass at det ikke blir plass til det normale ungdomslivet. 

Jeg anbefaler deg å snakke med foreldrene dine eller helsepersonell om dette. Om du ikke klarer å spise foran andre bør du ikke dra på overnattingsfest. Det er ikke bra for deg å hoppe over måltider for det vil kunne gjøre spiseforstyrrelsen din sterkere. 

Om du drar på overnattingsfesten er det viktig at du spiser. Du kan si til deg selv at du må spise slik de andre gjør. DU fortjener å ha det bra og må derfor spise for å kunne gjøre normale ungdomsting.

Om du tenker at det ikke går bør du heller ikke dra. Jeg anbefaler deg å søke støtte og hjelp fra helsesykepleier, fastlegen din eller BUP. Det finnes god hjelp for å bli kvitt en spiseforstyrrelse og det er fullt mulig å bli kvitt den om du tar imot hjelp og støtte. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. Om du ikke vet hvordan du skal prate med noen kan du vise frem det du har skrevet til ung.no. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold