Hopp til hovedinnholdet

Jeg har selvmordstanker og kutter meg selv daglig. Hvordan få det bedre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har så dårlig selvtillit at jeg har hatt selvmordstanker, Jeg kutter meg på armene og jeg har fortalt det til helsesøsteren på skolen men det kommer nesten ingenting ut av det. Jeg har en type angst får å kunne åpne meg opp for andre mennesker da noen har misbrukt tilliten min. Før ble jeg mobbet, var i kontakt med barne vernet og har hatt det veldig vanskelig. Jeg kan kutte meg selv fler ganger om dagen. Jeg vet ikke helt hva dere kan hjelpe meg med, men det er verdt et forsøk. Hilsen Jente 13 år.

Besvart 10.03.2019 11:05
 

Svar
Hei kjære deg!

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vondt og at du føler det ikke hjelper å prate om det. Du er ikke alene om å ha det slik!

Du sier at du har en angst for å åpne deg opp fordi du har opplevd at andre har misbrukt tilliten din. Det høres vondt ut! Jeg lurer samtidig på om det kan være dette som gjør at det er vanskelig for deg å prate med helsesykepleier?

Når vi har gitt noen tillit og så opplever at den har blitt misbrukt så blir vi selvsagt såret. Vi ønsker ikke og bli såret igjen så da unngår vi slike situasjoner så godt vi kan for å beskytte oss selv.

Du strever også med selvskading. Selvskading er ofte et uttrykk for den smerten vi har inni oss som er vanskelig å sette ord på. Dette er en strategi mange bruker for å unngå å snakke om det som er vondt og vanskelig. Det hjelper og har en god funksjon en stund men dessverre så kan den bli mer ødeleggende etter hvert fordi mange begynner å klandre seg selv for at man skader seg.

Jeg vil sterkt råde deg til å utfordre deg selv med å forsøke og gi helsesykepleier tillit. Hun har taushetsplikt og hennes jobb er å hjelpe deg. Kanskje det kan bidra til at du føler deg trygg og at du tør ta sjansen å åpne deg?

Forsøk og snakk om sårene dine - snakk om hvordan du hadde det når du kuttet deg. Det kan være tøft men for mange så hjelper det! Man skader seg jo oftest når man har det vondt!

Jeg håper dette ga deg noen tanker du kan ta med deg videre og som du og helsesykepleier kan utforske sammen.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp.

Ønsker deg alt godt! Du er god som gull!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mobbing
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mobbing