Hopp til hovedinnholdet

Hvordan bli kvitt angsten for å ha framlegg og snakke i klassen?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter litt med angst på skolen, spesielt når jeg har presentasjoner, det er noe av det værste jeg vet, jeg hater også å snakke høyt i klassen. Jeg tørr ikke å si noe, det er ofte jeg blir valgt av lærerene å snakke eller svare på et spørsmål eller en oppgave når jeg ikke har hånden oppe. Jeg kan ikke alltid svaret, men noen ganger kan jeg det. Jeg er egentlig trygg på klassen, men jeg vet ikke hvorfor jeg føler det sånn. Er det noen måter jeg kan løse dette på eller bare bli kvitt det?

Besvart 19.03.2019 09:51
 

Svar
Hei

Det er modent å være så ung og vil ha hjelp til det alle mennesker er mest redd for, snakke for en forsamling.

Snakk med læreren om at du er redd og gruer deg. Da er læreren forberedt og kan hjelpe deg dersom du trenger hjelp.  

Det er trening her som med alt en ikke har mye erfaring med.

Begynn med å stå foran et speil og snakk høyt. Ikke tenk på hva du gjør, men snakk høyt. Har du framlegget klart bruk det i treningen din. 

Bli vant til å høre din egen stemme samtidig som du ser deg selv. Det du kan oppleve er at pusten forandrer seg og du vil få problemer med å snakke. På trening kan du ta en pause og trekke pusten dypt to, tre ganger. Det er ikke farlig, men du kan bli litt ør. Fortsett å snakke. Du dør ikke, men du kan bli rød og varm. Helt normalt. 

Har du mulighet til å filme deg så gjør det. Du vil med stor sikkerhet bli overrasket over hvor rolig du ser ut mens du føler deg som gele innvendig. 

Neste skritt er hvordan du beveger deg når du snakker. Her er det ikke sikkert du behøver å endre noe, men det er fint å se på filmen hvordan du  beveger deg. Du har og mulighet til å endre bevegelsene dine dersom du mener det vil bli bedre.

Tren til du føler deg trygg der du trener. Bruk familien som tilhørere dersom de vil det.  

Jeg har lagt med noen artikler som jeg tror du kan ha nytte av. 

Det her klarer du stå på.

Lykke til Vennlig  hilsen helsesykepleier.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser