Hopp til hovedinnholdet

Kjæresten min klør så mye at han vil ta livet sitt. Hva kan jeg gjøre?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Kjæresten min nekter å skaffe seg noe mer hjelp fordi ingen har klart å hjelpe han. Han klør konstant på grunn av hudeksem og ingen leger ser ut til å ha hjulpet han. Har har selvmordstanker på grunn av det, og jeg sliter som følge av dette. Han har gitt opp, og jeg forstår det på en måte fordi ingenting hjelper. Han har intens smerte gjennom hele dagen og natten og alt vi har prøvd funker ikke! Nå er det ikke noen annen utvei sier han enn å gi opp livet. Hva skal jeg/vi gjøre for å få hjelp!!????!

Besvart 21.03.2019 10:15
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no!

For å få hjelp må dere kontakte en lege, og få legen til å forstå alvoret. Dere har krav på fornyet vurdering både hos spesialist (hvis dere har vært til det) eller fastlege. For å få dette kontakter dere et legekontor, og forteller at dere ønsker fornyet vurdering av en annen lege. Dere har krav på dette.

Selvmordstanker skal alltid tas på alvor. Hvis du er bekymret for at han kommer til å ta livet sitt nå snart, vil jeg at du skal ringe til legevakten på tlf: 116117. Hvis du har bedre tid vil jeg at du ringer til fastlegen hans og forteller at du er redd for at han skal ta livet sitt. Da kan legen innkalle til time. Hvis du ønsker noen å snakke med om psykisk helse litt mer anonymt kan du ringe hjelpetelefonen på tlf: 116123.

Kløe kan ha mange årsaker, og er ofte en vanskelig problemstilling å behandle. Dersom man ikke vet årsaken, eller ikke kommer i mål med vanlige kremer og behandling, høres det ut som at det er aktuelt å viderehenvise til spesialist. Dette kan enten være hudlege dersom dette ikke har vært forsøkt, eller et smerteteam som kan hjelpe han med behandling av smerten.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Akutt behov for helsehjelp

Ambulanse (foto: ung.no)

Alle kommuner i Norge har en legevaktordning for øyeblikkelig helsehjelp hele døgnet. Ring 116 117 for å komme i kontakt med legevaktsentralen i området der du oppholder deg. Er det akutt og står om liv, ring 113.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise