Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slippe meg mer fri?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Hvorfor takle vanskelige tanker? Jeg er generelt veldig tenkende og analyserer mye, dette er for å holde meg unna ting som ikke er bra for meg. Kan være f.eks med mennesker eller situasjoner. Noen ganger blir dette litt mye og jeg overreagerer litt? Eller er det magefølelsen som taler ? Jeg vet ikke. Men jeg er veldig følsom og sårbar, og vil ikke bli såra. Er defor ganske tilbaketrukket. Eksen gjorde slutt, og han mente han ikke var klar. Magefølelsen min sa msnhe ganger i forholdet at noe ikke var helt bra, men jeg ignorerte det og jeg tenkte jeg overtenkte elns. Hvordan kan man vite forskjell på overreagering/tenking og magefølelsen? Og hvordan kan jeg slippe meg litt mer fri uten at jeg skal trenge å tenke/overanalysere ting? Sliten, men en styrke?

Besvart 26.03.2019 11:52
 

Svar
Hei jente 18 år

Det trenger ikke å være negativt å tenke og analysere ting, men hvis det gjør at du blir svært sliten og hindrer deg i nye ting er det ikke fullt så bra. Ofte så har en gjerne en kombinasjon av begge deler.

Alle mennesker er ulike og reagerer forskjellig på ting og situasjoner. Slik du beskriver deg selv så har du en tendens til å overanalysere og styre unna ting. Noe som igjen gjør at du ikke får den erfaringen du trenger for å finne ut om dette er bra eller dårlig for deg. Husk at de fleste trenger erfaring for å lære av en situasjon, å da må en våge å havne i situasjoner som en ikke har kontroll over.

Det er ikke alle situasjoner som kan planlegges eller, noen må man bare hive seg uti!

Det vil være helt umulig for meg å si noe om forskjellen mellom magefølelse og tenking. Ofte så rekker en ikke å tenke før man havner i en situasjon.

I andre tilfeller rekker en å analysere, tenke eller følge magefølelsen, noe som kan være en styrke og positivt.

Hvis du ønsker å bli mer spontan, og ikke slite deg ut med å tenke og analysere rett og galt, må du forsøke deg frem. Som sagt alt avhenger av hvilken situasjon vi snakker om. Noen ganger er det fint å tenke, mens andre gang kan en "hive" seg ut i det.

Jeg forstår at du er sårbar og følsom, og er redd for å bli skuffet. Men på en annen side så er det nesten umulig å gå gjennom livet uten å bli såret og føle på skuffelser. Dette er endel av å leve, og tro det eller ei, så lærer man av skuffelser også. Det vil gjøre deg sterkere og gi deg erfaring.

Håper at du har fått noen tanker rundt dette temaet, og snakk gjerne med helsesykepleier på skolen eller helsestasjon for ungdom. Hun har erfaring og kunnskap og er vant å snakke med ungdom.

Ønsker deg lykke til videre!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser