Hopp til hovedinnholdet

Er det normalt å spy av panikkanfall?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg tror jeg nettop hadde et panikkanfall. Jeg begynte å hyperventilere, men slik at jeg klarte å roe meg ned om det kom noen, men jeg gråt samtidig som jeg huperventilerte så jeg fikk ikke skikkelig puste. Så fikk jeg ikke luft i sånn 4sek der jeg strevde mye med å få puste, så kom det en sånn spy lyd bare uten oppkast. Jeg sprang på do mens jeg fortsatt huperventilerte og da spydde jeg lott, men ikke sånn alt i magen. Er det normalt å spy av dette?

Besvart 26.03.2019 16:19
 

Svar
Hei jente 17 år. 

Jeg finner ikke ut hvor vanlig det er at en kaster opp av panikkanfall, men noen gjør det. Det er vanlig at en blir kvalm når en får panikkanfall, og da kan man kaste opp. 

Som du ser i den vedlagte artikkelen om panikkangst/panikkanfall reagerer kroppen som om det er fare, selv om det ikke er fare. Hele kroppen aktiveres, man puster raskere, en kan hyperventilere slik som du gjorde, musklene strammes, hjertet banker og en svetter. Den lille filmen viser også godt hva det er som skjer. 

Du kan snakke med helsesøster/helsesykepleier på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Hvis det er vanskelig å forklare, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. 

Da kan du også forklare hva som skjedde forut for panikkanfallet. 

Snakk med helsesykepleier!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser