Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvmordstanker

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei det er så mye eg vil sei så begyner med en ting først. Vel eg er ein jente på 13 som slitter med selmords tenke, men eg har aldri komet så langt at eg har skada meg sjøl. Dete tenkte går ut på at eg blir lei av livet, slitter med selvtilit, usenede, familie og folk. Dete begynte for fem år siden og eg har at lange perioder pause, men tankene begynte å kome til bake for to år siden. Eg har flere gangen nå leite eler noe å skada meg med, men har ikkje funne noe (foreldrene mine var hjema) Eg blir redd for ka eg kan gjør som eg vil andre på. Det meste går i tankar for eg klare ikkje å derepe megsjøl, klare heller ikkje selvskading. Desa tankene plage meg mye og dei site årene er det mye om usenede, måten eg e, ungdumskolen, møta folk og framtiden. Eg vet at deta hørest teit ut derfor har eg ikkje det deta me noen. Eg trenger råd

Besvart 30.03.2019 09:31
 

Svar
Hei

Så trist å høre at du sliter så mye med hvordan du har det. Dette er nok mer enn bare humørsvigninger. Du har til tider selvmordstanker og sliter med selvtillit, utseende, familie  og selvfølelsen. I ungdomsårene har en gjerne humørsvigninger, men dette er mer enn det. I puberteten øker hormon nivået i kroppen og dette gjør at humøret kan svinge. Dersom du har andre bekymringer eller vansker å tenke på vil dette også være med på å få humøret til å svinge ekstra mye.

 

Jeg anbefaler deg å snakke med noe noen du stoler på hvordan du har det. Ikke gi opp!. Ofte blir ting verre hvis man holder det for seg selv. Når man er dypt fortvilet og opplever at livet er vondt og vanskelig er det forståelig at du har tanker om bare å gi opp og dø. I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker er en tanke og ønsker om å slippe å streve og slite med tristhet, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får hjelp og støtte, og situasjon blir bedre, vil du også få lyst til å leve og slutte å skade deg selv. Uansett hvor håpløst du synes situasjon er, er det helt sikkert mulig å få en forandring som varer over lengre tid. 

Det er viktig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesykepleier, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan som begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

 

Hva med å snakke med noen du stoler på? Det kan være familie, lærer, sosialærer eller helsesykepleier på skolen?

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20.

Jeg håper dette var til hjelp for deg. Som sagt må du ikke gi opp. Det er hjelp å få, så hopp ut i det å fortell noen voksne om hvordan du har det og hva du sliter med.

Lykke til!Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Slitsomme tanker, grubling og tankekjør.

Bekymret gurr (colourbox.com)

Grubling er når vi tenker på det samme igjen og igjen og ikke finner en løsning. Tankekjør er når det kommer mye tanker på en gang som gjør deg urolig eller sliten i hodet. Heldigvis finnes det råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser