Hopp til hovedinnholdet

Har spørsmål om taushetsplikten dersom hun forteller om selvmordstanker.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg strever veldig psykisk. Snakker innimellom med helsesøster på helsestasjonen. Men, vis jeg forteller at jeg har tanker om å ta livet mitt, er de da pliktig til å fortelle det videre? Eller kan jeg be om at det blir mellom meg og henne? Og er det noe forskjell på reglene etter at jeg fyller 18?

Besvart 26.03.2019 07:58
 

Svar
Hei

Når du er over 16 år blir du regnet som et selvstendig rettslig individ og da har f.eks. legen, psykologer og annet helsepersonell full taushetsplikt. Det betyr at den/de du snakker med i helsevesenet f.eks. ikke kan fortelle videre det dere snakker om til dine foreldre eller andre. 

Men du sliter med selvmordstanker og dersom du forteller om disse tankene il f.eks. helsesykepleier eller legen din kan de bli så bekymret for deg at deres opplysningsplikt trer inn. Denne plikten handler om fare for liv og er konker ut taushetsplikten slik at de må sørge for at du har det bra og derfor informere videre om det de vet om deg og det du sliter med. 

Når det er sagt er de mange unge som kan ha selvmordstanker uten at det gjør at helsepersonell blir så bekymret at de må opplyse videre om det. Ut fra det du skriver om deg selv så har du kun tanker om selvmord. Du har ingen konkrete planer og du har ingen tidligere forsøk på selvmord. Jeg tenker derfor at du kan snakke med helsesykepleier om disse tankene uten at det gjør at hun må gå videre med sin bekymring. 

Snakk derfor med helsesykepleier om dine vanskelige tanker og følelser og vis gjerne helsesykepleier det du har skrevet her til oss i UNG.no. Jeg legger ved noen artikler her til deg som jeg håper at du kan ta deg tid til å kikke litt på.  Jeg ønsker deg lykke til videre!

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser