Hopp til hovedinnholdet

Trenger blant annet hjelp til å finne et sunt spisemønster igjen.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Er i en situasjon som jeg synes er svært vanskelig, og sliter med å åpne meg for noen.Det minste problemet jeg møter på føles som et sammenbrudd nå. Vokst opp i en familie hvor det var mye krangling i barndommen. Mine foreldre har i senere tid skilt seg, som resulterte i at begge idag sliter noe med økonomien.Jeg har alltid måtte føle på skyldfølelse når jeg velger den ene fremfor den andre under ulike situasjoner.Flyttet i høst inn hos min kjæreste, noe som har hjulpet med tanke på at jeg ikke lenger føler forpliktelse ovenfor noen.Hver gang jeg drar innom en av dem på besøk, ca 2-3 ganger i uken, hører jeg bare klaging over hvor "vanskelig" de har det.Min mor skal alltid fortelle meg om sine problemer og forventer at jeg skal ha en løsning, selv om hun har en samboer som er i en stabil situasjon, bruker hun meg som terapi.Grunnet ulike hendelser har jeg siste 1,5 år gått fra å veie 70kg til 48kg (165cm) og trenger blant ant hjelpå finne et sunt spisemønster igjen.Hva kan jeg gjøre?

Besvart 31.03.2019 17:07
 

Svar
Hei jente 20 år

Det høres strevsomt ut for deg og jeg forstår at du gjerne vil ha hjelp til hvordan det kan bli bedre for deg. 

Det er trist å lese om hvordan det er for deg når du er sammen med foreldrene dine. Det er uheldig at du må forholde deg til deres problemer på den måten og også fungere som en terapeut for moren din. Det er ikke greit. 

Jeg tenker at det vil være godt for deg å sette grenser for hva du kan ta imot og tilby i møte med foreldrene dine. De er voksne og må holde orden på sitt egne liv, uten å involvere deg i så stor grad og heller ikke be om hjelp eller bruke deg som en klagemur. Du er - til tross for at du har fylt 20 og er såkalt voksen - fortsatt barnet deres. Jeg tenker du fint kan si fra at du ikke vil bli så involvert og at du ikke ønsker å kjenne til deres problemer i detalj. Fortell dem om hvordan det preger deg og at du helst vil bli skjermet for slik informasjon. Kanskje er det slik at du heller ikke skal forvente deg så mye tilgjengelighet og nærhet fra foreldrene dine, siden de selv strever med å holde hodet over vann nå? Jeg håper at du har noen andre gode mennesker rundt deg, som du kan støtte deg til. Forhåpentlig så er kjæresten din en god person som kan gi fin støtte og som du kan snakke godt med. 

Når det gjelder spisingen din, så finnes det hjelp å få for det. Vekten du har nå er urovekkende og det er viktig at du får hjelp til å gå noe opp i vekt. Ved å ha såpass lav vekt som du har i dag, er du i risiko for å utvikle en spiseforstyrrelse.

Jeg synes så absolutt at du skal enten oppsøke Helsestasjon for ungdom i kommunen der du bor og be om støttesamtaler med fokus på hvordan du skal få på plass regelmessig spising. Eller du kan gå til fastlegen din og få noe veiledning der samtidig som du kan få en henvisning til psykolog (med avtalehjemmel). Det vil være noe ventetid, men jeg tror det kan være godt for deg å ha noen å snakke med om det du har med deg av historie og få hjelp til hvordan du kan styrke deg selv til å stå mer opp for deg selv og sette grenser i møte med foreldrene dine. 

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å lese de og følge rådene som gis der. 

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer

Problemer hjemme? Få hjelp av familievernet

Familietrøbbel (colourbox.com)

Har du problemer i familien med krangling, rus, vold, overgrep eller fordi foreldrene dine ikke vil være sammen lenger? Da kan du få hjelp hos et familievernkontor.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser