Hopp til hovedinnholdet

Det var vanskelig å stopp meg fra å bruke Instagram, er dette tvangstanker?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg stoppet å bruke Instagram for en stund siden fordi jeg fikk tanker om at eg måtte se alle bildene som folk eg følgte hadde lagt ut. Og eg føler også at eg må lese alle tingene før eg for ro. (F.eks i ung.no innlegg og spørsmål) Det er vansklig å stoppe. Hva er dette? Er dette tvangstanker? Er det normalt? Please hjelp. Jeg vil heller ikke snakk med noen om dette

Besvart 09.04.2019 13:46
 

Svar
Hei jente 16 år.

Så bra at du gjorde tiltak og tok en pause fra Instagram om du opplevde at det var vanskelig å stoppe før du hadde lest alle tingene. Og om du kjente på en uro, forstår jeg at du ble bekymret og får tanker om at det kan være tendenser til tvang i dette. 

Det er nok ikke uvanlig at en kan bli hektet og nærmest avhengig av sosiale medier, så der er du ikke alene. Og mange opplever at dette tar alt for mye av ens tid og oppmerksomhet. Derfor er det ikke dumt å bli litt mer bevisst på hvor mye tid en ønsker å bruke på dette og hva en bør gjøre om en synes det blir for mye i perioder. 

Da kan det være lurt å lage seg noen regler for hvordan en ønsker å ha det. Og pauser, slik du har innført, er veldig lurt.

Om det er tvangstanker, eller ikke, kan jeg ikke si noe om, da det er glidende overganger fra normal opptatthet til en blir avhengig. Og noen ganger er det ikke lett å forstå når en krysser denne grensen. Imidlertid handler dette ofte om opplevelsen av å ha kontroll og at en ikke føler et veldig ubehag om en blir tvunget til å avstå fra sosiale medier. Når du fint klarer å ta en pause fra Instagram, er jeg i tvil på om du har noen form for tvang. Du kan lese mer om tvangslidelse i artikkelen jeg legger ved. Her får du kanskje noen gode svar?

Ellers kan det være lurt å snakke med noen om dine opplevelser av deg selv. Helsesykepleier på skolen, kan være en du kan snakke med dette om. Det kan være ganske befriende å få lufte slike tanker med noen andre. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Zelda om mobiltelefonen

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Mobilen er med overalt. Klarer du deg uten? Hva med mobil på skolen? Og tenker du over sikkerheten på mobilen din? Det ligger jo mansse personlige opplysninger der...

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser