Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å få tilbake livsgleden igjen?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har gått gjennom 10 år med mobbing, hatt flere kjærester som var seksuelt utro, og vært i en bilulykke. Så jeg sliter med livsglede for å komme meg gjennom hverdagen. Jeg har litt arbeidserfaring, men droppet ut av høyskolen da jeg fikk tilbud om forfremmelse. I ettertid pga. syken min så ble jeg anbefalt av arbeidsgiver å si opp. Jeg måtte flytte inn med mine foreldre igjen, og NAV mener jeg ikke har rett på AAP eller dagpenger. Jeg går jevnlig til psykiater for å finne en diagnose uten hell. Jeg har sett av lignende spørsmål her at dere knytter mangel av livsglede opp mot depresjon. Utfordringen min er at min mangel på livsglede er at folk bare vil hjelpe meg for å få meg ut i arbeid, så jeg kan bidra til å betale skatt. Slik jeg ser samfunnet i dag, så er det et moderne slaveri. Jeg har venner på Facebook som tjener $100 000 i måneden, og NAV prøver å rettferdiggjøre en lønn på 200 i timen. Hva kan jeg gjøre for å få mer livsglede når systemet er ødelagt? Takk for svar

Besvart 02.05.2019 09:54
 

Svar
Hei gutt 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no om  hvordan du har det. Jeg forstår at du har det strevsomt og at det kan være vanskelig å finne motivasjon og glede i din tilværelse slik det er nå.

Slik jeg forstår deg så er det mange ting på en gang som gjør at du har det tungt og vanskelig. Du har en omfattende mobbehistorie bak deg, traume etter bilulykke og svik fra kjærester. Det høres ut som du får hjelp av psykiater til å finne ut av hva slags behandling som vil være aktuell for deg når du er ferdig utredet.

Videre har du hatt en vanskelig jobbsituasjon som har gjort at du ble rådet til å si opp og som igjen førte til at du måtte flytte hjem igjen. Alt i alt er dette faktorer som kan bidra til at du strever og har det vanskelig i livet ditt akkurat nå. Det kan være at du har en depresjon men dette vil psykiateren hjelpe deg med å finne ut av.

Ved manglende livsglede så er det viktig og ha struktur i hverdagen selv om man er nedstemt og har liten motivasjon. Det trenger ikke bety at man skal være i 100 % aktivitet men en liten prosent kan være nok. Dette vurderes individuelt av fastlege/ behandler. Hensikten er å opprettholde en funksjon i hverdagen som igjen kan bidra til å minske eller hindre forverring av de psykiske utfordringene man har.

Jeg forstår at du kan føle det mer som et krav som noe du må gjøre for å bidra med skatt til samfunnet men jeg tror også at det er vel så mye et tiltak for å forebygge  og som kan hjelpe deg på vei tilbake til arbeidslivet eller studier igjen etterhvert. 

Dette kan du drøfte mer med behandleren din som igjen kan hjelpe deg med å ha dialog med NAV.

En timelønn på 200 kr timen utgjør 30 000 kr før skatt på en måned hvis du jobber fullt, noe som er en helt normal og god månedslønn. Å tjene 100 000 dollar i måneden er forbeholdt de færreste. 

Jeg forstår det slik at du har vært i kontakt med NAV og at du har fått skriftlig vedtak på søknadene dine om at du ikke har rett på arbeidsavklaringspenger og ikke dagpenger.

Det er mulig å søke om hjelp til å dekke utgifter til å leve. NAV vurderer sammen med deg behovet ditt for økonomisk sosialhjelp.
Hvor mye du evt. kan få i stønad er avhengig av din familiesituasjon, antall personer som hører til husholdningen, bosituasjonen med mer.
NAV fastsetter stønaden etter en individuell vurdering av din søknad. 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier, og NAV

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sosialhjelp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sosialhjelp