Hopp til hovedinnholdet

Føler meg selvsentrert. Hva feiler meg?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har et veldig fint liv, men følelsene mine er så opp og ned på alle mulige stadier, mest hjemme, ikke noe på skolen, der er alt normalt. Det er så mye, men må bare si ting som de er. Dette startet for over ett år siden, når jeg så en serie med ett jente par, og plutselig så likte jeg jenter selv, og det var som om jeg ble forelsket i dette parret på tv’en. Når jeg er hjemme drømmer jeg meg bort og fantasi tar helt overhånd. Med musikk m så lever jeg HELT i min egen urealistiske verden. Det er en jente på skolen min som jeg liker men hun er sammen med en annen jente og det gjør meg litt daglig lei meg når jeg kan føle meg ensom. En dag prøvde jeg å kaste opp med vilje, bare fordi jeg faktisk kan prøve, tenkte jeg. Jeg røyker og har også prøvd litt til, bare fordi jeg kan tenker jeg... Noen ganger så slår knuser jeg speil fordi jeg er sint. Og jeg føler meg veldig selvsentrert når i den store sammenhengen ikke skiller meg ut. Dritt lei alt dette og lurer på hva faen som feiler meg :/

Besvart 12.05.2019 12:49
 

Svar
Hei jente 17 år!

Forelskelse kan skape mye forvirring og vanskelig følelser. Det å ha drømmer eller fantasier er helt normalt og man kan oppleve å ha ekstra mye når man kjenner på sterke følelser for noen. Når man ikke opplever at personen en er forelsket har de samme følelsene og i tillegg har sterkere følelser for en annen kan dette føre til totalt kaos. Dette er vondt og kan gå hardt utover selvbilde og selvfølelse. En kan føle at man er selvsentrert og at det er noe galt med en, men det er helt normalt å være lei seg, sint og frustrert når man har det vanskelig. Heldigvis er det mye en kan gjøre selv og god hjelp å få.

Når en har det vondt og er lei seg kan behovet for å dempe uroen strekkes langt. Strategier som oppkast, røyk eller rus og knuse ting kan gjøre at man kjenner seg roligere akkurat der og da. Etterhvert kan dette være med på at det blir verre. I tillegg finnes det måter å jobbe slik at man får strategier som gjør at vi bedre klarer håndtere når vi har det vondt. Psykologisk førstehjelp og hjelpehånden er nyttige verktøy her. Her kan man skrive inn situasjoner, tanker og følelser en synes er vanskelig. Selvbilde og selvfølelse kan være gode eksempel som man kan trene på. Det krever litt tid og innsats, men på sikt er dette noe du kan bruke resten av livet. Jeg har lagt ved noen artikler du kan se på.

Ofte kan det også hjelpe å snakke om den. Har du en god venn du kan dele dette med? Kanskje foreldrene dine? Helsesykepleier på skolen har god kompetanse til å hjelpe deg. Du trenger tid til å komme gjennom dette, men det blir lettere etterhvert.  

Jeg sender deg mange tanker og klemmer!

 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rus: kontakttelefoner

Jente ser på mobilen sin (colourbox.com)

Hva kan du gjøre hvis du har et rusproblem? Eller en venn eller noen i familien sliter med det? Da er det hjelp å få.

Les mer

Trenger du noen å snakke med om seksualitet, kjønn og identitet?

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Her er en oversikt over organisasjoner med nettsider, chat- og telefontilbud for deg som er, eller lurer på om du er, lesbisk, homofil, bifil, skeiv, panfil eller trenger å snakke med noen om kjønnsidentitet.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser