Hopp til hovedinnholdet

Jeg tror jeg sliter med angst og depresjon, hva skal jeg gjøre?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg tror jeg sliter med angst og depresjon.. Har vanskelig for å fortelle folk hvordan jeg egentlig har det. Smiler omtrent hele tiden på skolen. Skjuler at jeg egentlig har det vondt. Sliter også med å ringe/snakke med læreren min for å si ifra.. Hva skal jeg gjøre?

Besvart 13.05.2019 19:35
 

Svar
Hei jente 17 år.

Så bra at du tar kontakt for å få hjelp om du mistenker at du sliter med angst og depresjon. Men jeg forstår at du kan synes det er litt vanskelig å snakke med noen om, det er det mange som føler på. Og det er veldig slitsomt å hele tiden slulle "late som" alt er greit og skjule at du har det vondt. 

Forsøk å finne ut hva du tenker som gjør at du ikke tør å si i fra at du har det vondt. Ofte er dette urettferdige tanker som hindrer deg i å søke hjelp og gjøre de riktige valgene for deg selv. For det hjelper å snakke med noen når livet føles vanskelig.

Jeg synes du da skal ta mot til deg og ta kontakt med noen voksne som vet at det kan være vanskelig å snakke om disse tingen. Da er helsesykepleier på skolen en du kan snakke med.

Helsesykepleier snakker ofte med unge som sliter med angst og depresjon og vet at dette ikke er så lett å snakke om. Her kan du få hjelp til å fortelle og sammen kan dere finne ut hva som er den beste hjelpen for deg. 

Jeg synes også du skal snakke med dem hjemme om hvordan du har det for tiden. Foreldre kan være gode til å gi trøst og støtte når en har det vondt.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt. 

 

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser