Hopp til hovedinnholdet

Hva kan jeg gjøre for å forbedre livet mitt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på13 år og har ADHD i familien er det krangling nesten hver dag og skolen gjør meg fullstendig utslitt på grunn av att jeg sliter med å sitte stille. Jeg har to bestevenner og vi har vert det i mange år. Tvillingsøsteren min har begynt å være med oss HVER DAG i tillegg driver hun og prøver å få meg vekk. En jente i klassen som er VELDIG populær driver å sender meg stygge blikk i timen og kommer med overlegne komentarer som « du er ikke norsk en gang» bare fordi jeg er Adoptert fra Etiopia. Hva kan jeg gjøre for å forbedre livet mitt?

Besvart 28.05.2019 20:37
 

Svar
Hei!

Jeg kan forstå at alt dette er slitsomt for deg. Du bruker mye energi på ting som skjer rundt deg. Men jeg tror du kan få det bedre hvis du prøver å ta tak i litt av gangen.

Du skriver ikke så mye om hvem som krangler hjemme, og om hva. Men uansett hvem som krangler er det lurt å snakke om det slik at de andre vet hvordan du oppfatter det. Kan dere ha en samtale om dette? Det er ikke sikkert at de andre tenker at du synes det er slitsomt hjemme, derfor er det viktig å si ifra. Skriv gjerne ned det du har lyst til å si slik at det blir lettere for deg. 

Jeg forstår at du strever med å sitte stille på skolen. Vet lærerne om at det er vanskelig for deg? Kan du få snakket med kontaktlæreren din om at det å sitte stille er utfordrende? Kanskje er det mulig å gjøre noen tilpasninger slik at det er lettere for deg å komme gjennom timene. Tradisjonell klasseromsundervisning passer ikke for alle og det er mulig å få det til på andre måter. 

At en i klassen din stadig slenger kommentarer om at du ikke er norsk er ikke greit. Hun bør få vite at du ikke liker det og at hun ikke skal gjøre det. Det aller beste er jo at du sier det til henne selv. Si tydelig i fra at du ikke liker at hun sier det. Hvis hun ikke slutter er det helt greit at du sier i fra til lærerne. 

Som du skjønner synes jeg at du skal snakke med andre om det du opplever. Jeg forstår at det kan være vanskelig å ta dette opp med foreldre og lærere, men jeg tror at det kan hjelpe deg. Hvis du synes det høres vanskelig ut kan du prøve og snakke med helsesykepleier på skolen først. Helsesykepleier kan hjelpe deg med å ta opp ting med lærerne og med foreldrene dine. Det å dele tankene dine med helsesykepleier kan gjøre at du opplever ting lettere. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennskap, både verdifullt og sårbart

Venner spiller gitar i en park sammen (colourbox.com)

Hvordan skal man få en god venn, hva er en god venn og hvordan holde på en god venn? Vennskap er viktig, og noen ganger litt vanskelig.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Såret av kommentarer?

Jente tenker (colourbox.com)

Mange slenger med leppa og kommer med ufine kommentarer. Hva gjør du hvis det er du som blir rammet?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser