Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg bli kvitt arr?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg sliter med kroppen min og jeg har arr over hele armen min. Moren min har ikke lagt merke til det enda men hun kommer til å legge merke til det i sommer når jeg skal gå med t-skjorte. Hvordan kan man bli kvitt arr?

Besvart 11.06.2019 21:49
 

Svar
Hei jente 13 år.

Du forteller at du har arr på armene dine og jeg forstår det som om dette er etter at du har kuttet deg/selvskadet. Stemmer det?

Hvis man selvskader, gjør man ofte dette for å mestre- og overleve sterk følelsemessig smerte. Både for de rundt og for den personen som påfører seg selv skader, kan det være vanskelig å forstå hvorfor personen gjør dette. Noen sier til og med at de ikke føler den fysiske smerten, når de kutter seg selv eller gjør andre ting som man tenker at er smertefulle. Er det sånn du opplever det?

Den fysiske smerten som man kan føle ved selvskading kan fungere som en avledning fra den følelsesmessige smerten. Kanskje sliter man med tunge tanker og et sår eller et arr kan synliggjøre den smerten man føler innvendig?

Smerten kan fungere som en vekker for å kjenne at man lever. Noen kan føle seg følelsesløse og livløse innvendig når de sliter med psykiske problemer over tid, forklarer Tauler.

Noen vil bare se at såret gror. De skader seg for å oppleve et håp om følelsesmessig leging. For andre er selvskading en form for kommunikasjon, hvor man har lyst å fortelle om de vonde følelsene man sliter med. Men følelsene er ofte vanskelig å uttrykke med ord.

Jeg tenker at hvis du har selvskadet, er det kjempeviktig at du snakker med en voksen du stoler på. Foreldrene dine eller kanskje helsesykepleier på skolen din? Jeg legger ved noen artikler jeg vil at du skal lese. Nå skal jeg svare deg på det du egentlig spurte om, håper du synes det er greit at jeg skrev litt om det over her selv om du ikke spurte direkte om det.

Det er dessverre ikke noe du kan gjøre for å fjerne arr. Det er lurt å dekke det til med klær, og bruke høy solfaktor (helst 50) hele sommeren og helt til det har gått ett år etter skaden. Det er for å gjøre arrene minst mulig synlige på lang sikt.

Hvis moren din ser at du har kuttet deg tenker jeg at det beste du kan gjøre, er å komme henne i forkjøpet. Hva med å fortelle henne at du har kuttet deg, kan du få til det, tror du? Du kan også få hjelp til å snakke med mamma av helsesykepleier på skolen din hvis du ikke får til å snakke med henne alene.

Håper du får det bedre snart og at du får en fin sommer. Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser