Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med mat, vet ikke om jeg skal fortelle det til foreldrene mine.

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei, tror jeg har utviklet en spiseforstyrrelse. Prøver og holde telling på mengden kalorier for hvert måltid, med det så prøver jeg og holde meg under 1000 kalorier pluss og trene bort 200/300 kalorier. Har kastet opp en del i det siste, men har vært ca en uke siden sist siden jeg også har stresset med eksamen. Noe som har ført til at jeg har spist mer mat og jeg føler en indre uro i kroppen. Tenker på mat i store mengder og dette er noe som sliter meg ut så jeg ønsker et normalt forhold til mat, men med dette så frykter jeg for og gå opp i vekt. Jeg selv føler meg overvektig, men foreldrene mine sier jeg er for tynn og at jeg har mistet store deler av håret mitt. Dette presset med mat har ført til at jeg har isolert meg fra sammenkomster med venner der mat er involvert og nå så føler jeg meg ganske ensom og er mye alene. Jeg trenger hjelp, vet ikke hvordan jeg skal fortelle foreldrene mine om hvor mye jeg sliter, eller om de er lurt å ikke si noe siden det er mye stress med jobb.

Besvart 15.06.2019 21:21
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret når jeg leser hvor lite du spiser og at du har fått fysiske tegn som håravfall på at du spiser for lite. Forholdet ditt til mat er blitt strevsomt og det hemmer deg å ha det hyggelig med venner og familie.

Det kan godt hende at du holder på å utvikle en spiseforstyrrelse og derfor vil jeg at du skal snakke med helsepersonell. Du trenger hjelp til å snu de vanskelige tankene du har om kropp og mat. 

Mange med spiseforstyrrelser beskriver at de blir veldig ensomme siden mat er en viktig del av sosiale sammenkomster. Jo raskere du får hjelp jo bedre vil det bli for deg å snu den vanskelige situasjonen du er i. 

Jeg anbefaler deg å snakke med fastlegen din eller dra på Helsestasjon for ungdom slik at helsepersonell kan vurdere om du trenger behandling på DPS: 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser hos unge

Jente på baderomsgulvet ved siden av en vekt (colourbox.com)

Barn og ungdom som blir syke av spiseforstyrrelse har gode sjanser for å bli friske om de kommer i behandling. Det er spesielt viktig å komme raskt i behandling.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser