Hopp til hovedinnholdet

Er det noe galt siden jeg opplever at livet er veldig vanskelig?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg synes livet er vanskelig. Jeg har det bra til tider og dårlig til tider. Det blir så mange tanker og negative følelser. Det tar over hele livet mitt og jeg orker ikke mer. Jeg var veldig mye lei meg før, men det stoppet. Men nå er jeg bare usikker og blir ofte sur og irritert. Det er også veldig vanskelig og ikke sammenligne meg med andre for vennene mine er så bra og få utrettet mye. Jeg føler jeg ikke fortjener dem så er aldri med venner. Jeg synes alt er så vanskelig jeg har egentlig bare lyst til å gråte hele tiden. Er det bare sont alle får i puberteten eller er det noe mer? Jeg tror det er noe mer fordi jeg har blitt en helt annen person og følelsene svinger opp og ned hele tiden. Det er ingen som har det så vanskelig som meg

Besvart 18.06.2019 20:55
 

Svar
Hei jente 13 år!

Aller først tenker jeg at dette kan handle om puberteten, men også om hvordan du tenker og at det er ekstra vanskelig nå. Det er også slik at alt henger sammen både hvor du er i livet og hvordan dette føles og oppleves. 

Samtidig vet jeg at du kan få det bedre med deg selv og ovenfor vennene dine. Det betyr også at du må endre på noe av det du tenker og gjør i dag.  

 • Det vil være bra for deg å snakke med noen du stoler på. Det kan være et familiemedlem, en lærer eller helsesykepleier på skolen. Når du forteller og setter ord på det du opplever kan det hjelpe deg til å sortere tankene dine og at noen lytter til deg.  
 • Noen synes også at det hjelper å skrive ned det som er vanskelig. Lag gjerne en liste over 1. De tingene du kan gjøre noe med og 2. de tingene du ikke får gjort noe med. Sett gjerne et kryss over det du ikke får gjort noe med og konsentrer deg om de tankene du kan gjøre noe med. 
 • Ofte når vi sier eller tenker vonde ting om oss selv, som at vi ikke er god nok, eller at du ikke fortjener vennene dine, kan du starte å tro på dette. Hjernen blir så vant til å høre disse tankene at den glemmer hva som er bra i livet ditt. 
 • Derfor kan du ha god hjelp i å "bytte ut" eller "snu" på de tankene som ikke gjør deg godt. Forsøk å tenke på dette: 
  • Hva gjør deg glad? 
  • Er det noe du får ros og skryt for?
  • Når føler du deg fri og lykkelig?
  • Er det noe du drømmer?
  • Holder du på med noe som du har lyst å gjøre mer av?
 • Forsøk å finne svaret på noen av disse spørsmålene. 
 • Det kan også være fint å si til seg selv de dagene eller stundene du føler deg veldig trist at: "det er helt ok at jeg er trist nå", "det er en del av livet, en del av det å finne ut av hvem jeg er". Når du sier dette aksepterer og godkjenner du dine egen tanker, da bruker du mindre krefter på å skyve tankene bort eller undertrykke det som er vondt. Det er rart at det er slik, men det hjelper å si dette til seg selv.

Håper du kan finne noe støtte i det jeg har svart deg. Lykke til!  

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser