Hopp til hovedinnholdet

Jeg trenger tips til å gå ned i vekt utenom å trene.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 14 år gammel jente. jeg sliter med mye forskjellig da blant annet spising . jeg spiser lite og faster meste parten av dagen. jeg er rundt 173 høy og veier akkurat nå 55kg. jeg har planer om å gå langt lengre ned i vekt før sommeren for å bli tynnere. jeg sliter med skyldfølelse spesielt etter å ha spist å ender ofte opp med å kaste opp. jeg kan kaloriinnhold i ufattelig mye av det jeg spiser og holder meg unna enkelt mat. jeg ser meg selv i speilet hver dag å måler rundt midje og hofte med målebånd. jeg trekker ofte også inn pusten for å sjekke om jeg har blitt noe tynnere. jeg hater sterkt når andre ser meg spise og spiser kun rundt familie. mamma la merke til at jeg ofte veide meg og prøvde å gjemme vekten men det gjor det bare langt verre. jeg vil heller føle meg bra av sult enn å spise og kaste opp etterpå men noen ganger blir det ikke sånn. jeg trenger tips utenom trening for å gå ned i vekt. er det spesiell mat jeg burde holde meg unna?? takk for svar.

Besvart 25.06.2019 19:38
 

Svar
Hei

Jeg blir bekymret når jeg leser dette. Det virker som du har blitt overopptatt av mat, vekt og kropp. Det kan bli svært negativt for helsen din om du fortsetter å følge opp disse tankene du har om å gå ned i vekt og føle sulten. Du må ikke gå mer ned i vekt.

Du ligger lavt i vekt allerede og om du kommer for langt ned vil det gå utover tankemønster og følelsesliv på en negativ måte. Det er vanlig å bli mer og mer opptatt av mat og kropp om man går nedover i vekt. Hjernen blir veldig stresset og tankene blir veldig konsentrert omkring dette. Man kan havne inn i en spiseforstyrrelse, og det er en sykdom som er svært alvorlig og veldig slitsom å få.

Jeg oppfordrer deg til å snakke med moren din om det du forteller her. Du trenger hjelp til å komme deg ut av dette mønsteret som er skadelig for deg. Om det er vanskelig å fortelle om det kan du også vise det som står her på ung. Du kan også oppsøke helsesykepleier på helsestasjonen for ungdom der du bor, eller på skolen om de ikke har ferie ennå.

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Myter og fakta om spiseforstyrrelser

En ert på en tallerken (www.colourbox.com)

Det er mange myter om spiseforstyrrelser. Her får du informasjon om hva som er sant og usant.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser