Hopp til hovedinnholdet

Hva er symptomene på Generalisert angstlidelse (GAD)?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et par spørsmål. 1. Hvem er det som får tilbud om langvarig innlegelse på bup/bupa? 2. Hva skjer om jeg bare drar hjemmen fra uten å si noe, men bare svarer på melding? 3. Hva er symptomene på generell angstlidelse?

Besvart 23.06.2019 20:36
 

Svar
Hei, 

Innleggelse velges ofte når annen behandling over tid ikke har hjulpet eller der det trengs mer intensiv observasjon og utredning for å forstå tilstanden. Andre ganger velges innleggelse fordi det haster med å sette igang behandling.

De fleste steder finnes det både halvdøgnplasser og heldøgnplasser. Heldøgnplasser betyr at man er innlagt hele døgnet. De aller fleste får reise hjem på permisjoner i helger og noen kvelder i uken. Halvdøgnplasser betyr at man er på avdelingen på dagtid, men sover hjemme. innleggelsestiden varierer ut fra problemstillingen, fra noen dager til flere uker. 

Det er viktig at de ansatte vet hvor du er og at dere avtaler hvilke dager og tidspunkter du skal ha permisjon og ikke befinner deg på avdelingen. Jeg kan dessverre ikke si akkurat hva som skjer dersom du reiser hjem uten at det er avtalt eller at du har gitt beskjed til noen av de som jobber der. Men jeg anbefaler deg å ha en åpen dialog med de ansatte slik at de vet hva du ønsker og hva du har behov for. 

For å få diagnosen Generalisert angstlidelse (GAD) må man ha uttalt bekymring, angst, nervøsitet og anspenthet de fleste dager i minst seks måneder sammen med disse symptomene: 

  • Kroppslig spenning som fører til mye uro, skjelving og trøtthet
  • Fysiologiske/kroppslige symptomer som svetting, kortpustethet, hjertebank, tørr munn, kalde hender, svimmelhet, mageplager o.l.  
  • Årvåkenhet. Er på vakt og er skvetten. Svekket konsentrasjon
  • Plagene skal ikke være relatert til bestemte situasjoner 

Jeg håper du fikk svar på det du lurte på. 

Jeg sender deg mage gode tanker. Ta godt vare på deg selv. 

 

Med vennlig hilsen psykolog

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Angst

Jenter er redd og har angst (colourbox.com)

Ordet "angst" brukes ofte om frykt som kjennes sterkere enn det man kan forvente i situasjonen. Ofte kjenner man ulike sterke, kroppslige reaksjoner. Det finnes god hjelp for alle typer angstlidelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser