Hopp til hovedinnholdet

Sliter med noe jeg tror er OCD, hva kan jeg gjøre?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg har en litt uvannlig problemstilling og håper at dere kan gi noen tips :) Jeg tror jeg har ocd (men har ikke gått til lege for og fine det ut) Den "ocd" påvirker meg i det daglige livet men har blitt mindre og mindre av i vise aktiviteter. Men noen ting plager min "ocd" ganske ofte spesielt ved spesiele anledninger som jul, bursdag, reise osv. Det som er problemet er at jeg vil ha alt "perfekt" som regel ønsker jeg at alle klærna mine skal være nye og de klærna jeg vil ha på meg eller pakke med, så kommer hjernen min med dise tankene om at "den ene gangen husker jeg at noen rev i meg eller jeg slo hull eller ditt eller dat osv. om at klærna muligens ble ødelagt, og da vil jeg ikke ta den med og kjøpe nye. dette irriterer meg men jeg kan ikke noe for det. det har skjedd helt siden jeg var liten. Hva kan jeg gjøre? Blir faktisk klær ødelagt bare noen river lett i det? Hva kan jeg gjøre? Jeg skal reise om ca en uke og håper på noen tips for og gjøre det "perfekt" uten stress :)

Besvart 01.07.2019 09:28
 

Svar
Hei Gutt 14, og takk for at du skriver til ung.no!

ved OCD (Obsessiv Compulsive Disorder) er en tvangslidelse hvor man får tvangstanker, typisk redsel omkring ting som;

 • å bli smittet eller smitte andre med en farlig sykdom
 • at det kan oppstå brann eller innbrudd
 • at andre ulykker kan inntreffe

For å dempe ubehaget tvangstankene medfører og for å sikre at de negative hendelsene ikke inntreffer, utføres tvangshandlinger. De vanligste tvangshandlingene er

 • overdreven vasking eller sjekking av dører, vinduer eller elektriske apparat
 • overdreven orden, symmetri eller gjentakelse
 • mentale ritualer slik som å telle til bestemte tall
 • tenke på positive ord for å nøytralisere negative tanker
 • spør gjentatte ganger om forsikring fra andre personer

For din del kan jo dette mønsteret være redsel for hull, eller ødelagte klær, og en slags tvang i å kjøpe nye for å være sikker på at det ikke er hull eller skavanker i klærne.

For å være sikker på om det dreier seg om en tvangslidelse eller noe annet må tvangstanker og handlinger;

 • ha ført til markert ubehag
 • ta mer enn en time om dagen
 • gi betydelig forstyrrelse av daglige rutiner, jobb, utdanning, sosiale aktiviteter eller i forholdet til andre

Jeg tenker det kan være naturlig å ta en prat med legen om dette, da det finnes veldig god behandling for tvangstanker og tvangslidelser gjennom det som kalles eksponeringsterapi.

Når det kommer til klærne, skal det mye mer til enn å bare være borti noe, eller at noen river i det for at det skal bli hull. Hvis du har en gammel T-skjorte, eller om du kan få en av foreldrene dine, kan du jo forsøke å dra i dem for å kjenne hvor mye som faktisk skal til før klærne blir ødelagt?

Når det kommer til hva du kan gjøre selv, tenker jeg det vil være en god øvelse å pakke ned vanlige klær uten å sjekke dem for hull, eller tenke så mye over plaggets "historie", selv om dette kan være vanskelig. Og ta kontakt med legen din for å få hjelp med problemet, om du kjenner at det plager deg mye i hverdagen.

 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser