Hopp til hovedinnholdet

Jeg har flere spørsmål.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Kan du fortelle litt om hva pykologen gjør for å vite om en person er deprimert? Liksom hva slags spørsmål? Og ting gjør de? Hva må til får at noem får en diagnose i depresjon! Og hvordan hjelper psykologene? Liksom hvilken metoder!! Og hvordan virker medisinene!!?? Hva må til for at noen får medisiner? Må det være en spesiell type depresjon? Og hva koster medisinene

Besvart 01.07.2019 12:00
 

Svar
Hei jente 13 år

Jeg forstår at du ønsker svar på flere spørsmål om det å gå til psykolog og bli utredet og behandlet for depresjon.

Jeg ber deg se denne videoen for mer informasjon om hva en psykolog kan hjelpe deg med www.psykologforeningen.no/publikum/videoer/hva-kan-psykologen-hjelpe-deg-med

Utredning i forhold til depresjon er delvis standardisert gjennom flere samtaler og noe kartleggingsverktøy. Dersom en fyller kriteriene for en depresjon etter diagnoseverktøyet ICD-10, som benyttes av helsepersonell innenfor Psykisk helsevern, så settes diagnosen og en har rett til behandling. Det tilbys samtaleterapi i først omgang, men det kan vurderes å tilby medikamentell behandling i en periode dersom samtaleterapi ikke fører frem til ønsket symptomlettelse og/eller dersom tilstanden vurderes som alvorlig og bekymringsfull. Medisinene er reseptbelagt og en betaler en egenandel ved uthenting. Jeg vet ikke konkret pris, da det finnes flere typer antidepressiva/doseringer.

Jeg håper dette var til hjelp for deg!

Vit at det finnes god hjelp å få når en strever psykisk. Det er viktig å snakke med noen og fortelle de som er rundt om hvordan en har det, så en har god støtte og får riktig hjelp. Du bør snakke med foreldrene dine og du kan gå til Helsestasjon for ungdom nå i sommerferien og be om støttesamtaler.

Jeg ber deg om å lese artikler som jeg har lagt ved til deg. Der finner du gode råd for hva du nå kan gjøre for å få det bedre med deg selv!

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert