Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med selvmordstanker.... hva kan jeg gjøre?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på en ting. Jeg sliter mye med selvmordstanker og til dels planer.. Jeg går nå til samtale hos dps hos en psykolog. I tillegg har jeg en sommerjobb jeg ikke trives så mye på pga jeg synes det er et for stort ansvar i tillegg til et par ansatte som kan være litt småfrekke. Dette synes jeg gjør situasjonen min værre. Jeg har forklart til mamma og pappa at jeg ønsker å slutte der men de sier det er helt uaktuelt pga at det da blir vanskelig for kjefen å sette inn nok folk som kan erstatte vaktene mine. Jeg er veldig fortvilet og vet ikke hva jeg skal gjøre og veldig ofte natta før jeg har vakt legger jeg meg gråtende i senga. Har dere noe tips til hva jeg kan gjøre??..

Besvart 19.07.2019 18:08
 

Svar
Hei !

Takk for at du forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever og at du får tanker om å få slippe og ha det så vondt. Det er bra at du får hjelp på DPS! Det er viktig å få hjelp når man strever.

Selvmordstanker er et symptom på at man bærer på mange vonde ting inni seg og vi vet at selvmordstanker ofte betyr at man vil at det som gjør vondt skal forsvinne mer enn at man faktisk vil dø! Du har mye å leve for så ikke gi opp!

Det høres ut som du syns sommerjobben din er for krevende for deg slik du har det akkurat nå. Jeg forstår at du ikke føler deg forstått av foreldrene dine og at de forventer at du skal holde deg til den jobben du har fått og gjøre det som forventes av deg.

Noen ganger så er det også lov å si fra at nå  er det for mye, Dette kan du si til foreldrene dine og til sjefen din. Kanskje du kan få andre arbeidsoppgaver eller få litt hjelp? Når man sier fra så er det heldigvis slik at man kan få det bedre!

Det skal ikke være slik at man skal gråte om natten fordi man gruer seg til å gå på jobb.

Dersom noen er frekke mot deg så er det viktig å si fra slik at de også blir klar over at det de sier til deg faktisk sårer deg. Noen ganger tenker ikke andre over at de kan såre andre med spydige kommentarer og da er det viktig å si fra om det.

Det kan være vanskelig og si fra men det hjelper ! Forsøk også å få foreldrene dine til å forstå at det du strever med nå handler om mer enn bare å ta seg sammen!

Snakk også med behandleren din på DPS. Selv om det er ferie så er det andre der du kan snakke med dersom du skulle trenge støtte og hjelp.

Jeg legger ved noen artikler til deg som også kan være til hjelp for deg å  lese.

Ønsker deg en god sommer og at du får det bedre snart.

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Zelda om å snakke om problemer

Zelda © Lina Neidestam, distr. strandcomics.no

Er du god å snakke med? Eller trenger du noen å snakke med? Det er ikjke godt å gå rundt med bekymringer, så ikke vær redd for å snakke med noen om det.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst