Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal man spørre fastlege om å begynne på angstdempende medisiner?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med psykisk helse i flere år og har blitt diagnotisert med angst og depresjon for ca 2 år siden. Avsluttet behandlingen min der men har nå flyttet til et nytt sted. Har en ny psykolog jeg har møtt noen ganger. Det jeg lurer på er hvordan går man frem for å spørre fastlege om man kan begynne på angstdempende medisiner? Har ikke snakket med psykologen min om det enda men er vel fastlege som bestemmer slikt? Har ny fastlege så har aldri pratet med han. Pratet ikke med min forrige heller akkurat bortsett fra da han henviste meg rett til bup etter jeg fylte ut et skjema om depresjon. Er redd for at fastlegen min kommer til å avvise forespørselen min siden jeg virker så "oppegående" og han ikke har noe kjennskap til hvordan jeg har det. Hvor går grensa om hvem som kan få medisiner mot angst? Og hvor mye har jeg å si i saken, er det helt opp til kun fastlege? Trenger tips til hvordan snakke med legen. Har forresten aldri tatt rusmidler før, eller slitt med alkohol.

Besvart 13.08.2019 18:17
 

Svar
Hei Jente 20, og takk for at du skriver til ung.no!

Medikamentell behandling av angst bør generelt begrenses til spesielt utsatte situasjoner, eller til fast bruk i en begrenset periode med identifisert økt belastning.

Det finnes mange forskjellige angstdempende medisiner, noen med større avhengighets og ruspotensiale enn andre. De "sterke" angstdempende slik som benzodiazepiner, er kun tiltenkt for en kort periode, og ikke noe man skal begynne med fast, og er forsovet lurt å holde seg unna generelt, ettersom de ofte vil gi økt angst og forverre situasjonen når man skal slutte å bruke dem.

Det finnes dog andre angstdempende medisiner slik som SSRI og SNRI vil ikke ha samme avhengighetsfare, og vil kunne gi dempning av symptomer.

Ettersom fastlegen ikke har noen kjennskap til hvordan du har det, tneker jeg at det er lurt at du forteller han om det. Hvis behandlingen du får ved BUP ikke fungerer, og du er mye plaget i det daglige, er det viktig at fastlegen din vet dette.

Du har rett i at det er fastleger og psykiatere som "styrer" medisinene, psykologer har ikke forskrivningsrett.

Når det kommer til hvordan man skal legge det frem, tenker jeg det er best å bare si det rett ut. spør fastlegen din om hva han eller hun tenker om du ønsker å starte på angstdempende medisiner, og fortell om situasjonen din. Du har absolutt en egenpåvirkning her, men man forsøker å begrense bruken ettersom de ikke er fri for bivirkninger, og kan gi problemer senere i livet.

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser