Hopp til hovedinnholdet

Kan man få medisiner for vinterdepresjon?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg sliter med vinterdepresjon. Det har jeg egentlig gjort så lenge jeg kan huske, men det har blitt verre i løpet av tenårene. Jeg lurer på om det er mulighet for å ta antidepressiva på grunn av dette? Jeg har en lysterapi-lampe som jeg bruker daglig gjennom vinteren. Denne har jeg brukt i to år. Den hjelper, men det er fortsatt veldig tungt. Jeg har vært på bup før, i hovedsak av andre problemer, men og vinterdepresjon. Det ble aldri tatt opp noe om medisin. Er ikke lengre på bup, og ønsker ikke å starte igjen. Hvis det er mulig med medisiner for vinterdepresjon, hvordan skaffer jeg den? Lege? Bup?

Besvart 16.08.2019 19:28
 

Svar
Hei Jente 16, og takk for at du skriver til ung.no!

Behandling med antidepressive medikamenter ved vinterdepresjon har effekt, men gir flere bivirkninger og tar lengre tid før det begynner å virke. Man vurderer først medikamentell behandling hvis lysbehandling ikke har effekt.

Hvis du ønsker å forsøke medisiner mot vinterdepresjon, og føler at lampene ikke gir deg god nok effekt, må du ta opp dette med lege ja. Det naturlige da er fort at han henviser videre til BUP hvor psykiater kan vurdere oppstart av medisiner.

 

Jeg håper du fikk svar på noe av det du lurte på, og ønsker deg alt vel og lykke til videre!

Med vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser