Hopp til hovedinnholdet

Klarer ikke å le, være aktiv og sosial. Alt er blitt helt meningsløst.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg pleide å være den personen som likte å le, være aktiv og sosial rundt andre mennesker. Nå som jeg er begynt på VG2 har jeg merket at jeg ikke klarer de tingene, jeg klarer liksom ikke å tenke noe annet enn at alt i livet er blitt helt meningsløst. Jeg får tanker om å skade meg selv relativt ofte, noe som skremmer meg veldig. Disse tankene påvirker konsentrasjonen min utrolig mye og en skoledag gjør meg så utslitt at jeg sover resten av dagen når jeg kommer hjem. For å holde meg våken og for å få den energien jeg trenger gjennom en skoledag tar jeg en del koffeinpiller, som også gir meg en type "rus" som gir meg følelsen av å være glad igjen, men kun for en liten periode. Jeg frykter at jeg skal lengte etter rus som gir større virkning enn koffein, noe som også dessverre er veldig lett å få tak i. Jeg aner ikke hvordan jeg skal ta tak i dette og bli den personen jeg var før, men det jeg vet er at jeg trenger hjelp. Så hva skal jeg gjøre?

Besvart 25.08.2019 11:02
 

Svar
Hei jente 16 år. 

Du beskriver så veldig godt hvordan du har det. Det er så bra at du forstår at du trenger hjelp. 

Når en opplever å forandre seg fra å ha godt humør, le, være aktiv og sosial til at alt er slitsomt, meningsløst og en har tanker om å skade seg, må en få hjelp!

Slike koffeinpiller er ikke bra å ta i lengden. Lettvinte løsninger kan bli et stort problem på sikt, og det er vel også dette, i din klokskap, du er redd for. 

Du må snakke med fastlegen og forklare hvordan det er. Hvis det er vanskelig, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her. Da slipper du å si så mye til å begynne med. Fastlegen vil vurdere helsen din og eventuelt henvise deg til en som kan hjelpe deg. Kanskje psykolog er det som skal til? Dette vil fastlegen vurdere. 

Mens du venter på hjelp, kan du snakke med helsesykepleier på skolen eller en fagperson på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. 

Noen kommuner har noe som heter Rask psykisk helsehjelp. Dette er et lavterskeltilbud som ikke krever henvisning fra lege eller andre. En kan selv ta kontakt med tjenesten. Se på kommunens hjemmeside om dette tilbudet finnes i din kommune. 

Kan du se om du klarer å være mer fysisk aktiv? Jeg forstår at det kan være vanskelig når en er så trøtt og sliten om ettermiddagen. Men hvis du starter forsiktig, med for eksempel 15 minutters rask gange, vil det hjelpe. Da vil du kjenne deg bedre etterpå og du vil ha energi til lekser eller andre ting. Så kan du øke tiden på turen etterhvert. Hvis du har en å gå sammen med, vil det være motiverende. 

Sikre deg også at du spiser nok og drikker nok vann. 

Jeg anbefaler også at du snakker med foreldrene dine/de foresatte om dette. For noen ungdommer kan det føles vanskelig. En er redd for hva de kommer til å si, at de blir lei seg, ikke forstår eller blir redde. Men de vil raskt kunne legge egne reaksjoner til side, og deretter hjelpe deg så godt de kan. 

Snakk med fastlegen! 

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser