Hopp til hovedinnholdet

Kan overgrep sitte igjen i kroppen uten at man husker det?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om seksuelle overgrep kan «sitte» igjen i kroppen uten at man husker det? Så lenge jeg kan huske har jeg hatt en ubehagelig følelse i kroppen, som om den husker noe fra da jeg var liten, men ikke hva. Det er veldig ubehagelig. Jeg vet at noe skjedde, men ikke hva. Jeg hater kroppen min, kroppskontakt og det å stole på mennesker er vanskelig. Det er flere år jeg ikke husker noe av. I dag sliter med panikkangst og nedstemthet, kan noe som skjedde da jeg var liten være grunnen? Jeg husker ikke hva som kan ha skjedd, men kan kroppen min huske det?

Besvart 09.09.2019 17:37
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og spør oss om råd. Jeg forstår at du bekymrer deg mye over om du kan ha blitt utsatt for alvorlige hendelser uten at du husker det. Det er bra at du våger å spørre!

Kropp og hjerne kan huske, for eksempel dersom man har vært i situasjoner hvor man har vært veldig redd eller sint eller hvor man har følt seg hjelpeløs.

Hjernen vår er også laget slik at dersom man har opplevd eller blitt utsatt for ekstreme påkjenninger så kan hjernen hjelpe til med å distansere seg fra ubehaget. Dette skjer ubevisst og det er en strategi som er ment som å kunne hjelpe i en alvorlig belastende situasjon.

På en slik måte så kan man si at man kan glemme hendelser men at kropp og hjerne på et vis kan huske og gjenkjenne følelsen i andre situasjoner og da er det ikke uvanlig at følelsen blir ubehagelig sterk og noen kan oppleve det som panikkangst.

Jeg kan dessverre ikke svare deg konkret på det du spør om men jeg syns du skal ta følelsene dine på alvor og utforske dem og finne ut av hvorfor du har den. Det er også slik at noen ganger finner man ikke svar eller løsning men det å utforske mistanken kan likevel være nyttig.

Jeg vil anbefale deg å snakke med helsesykepleier på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt og at du får det bedre snart. God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Få hjelp etter seksuelle overgrep

Jente med ryggen til (www.colourbox.com)

Har du vært utsatt for overgrep? Da er det viktig at du oppsøker hjelp. Det er mange steder som kan hjelpe deg. Her er en oversikt over noen av dem.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva er seksuelle overgrep?

Guttehånd holder jentehånd nede

Å gjøre noe seksuelt med noen som ikke vil det, er et seksuelt overgrep. Med seksuelle overgrep menes alle former for seksuelle krenkelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Seksuelle overgrep
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om seksuelle overgrep