Hopp til hovedinnholdet

Jeg har vurdert å begynne å selvskade igjen...

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg begynte med selvskading for ca ett år siden, og det har vært veldig av og på. Jeg hadde en periode der jeg rispet dype arr i foten og hånda mi, som fortsatt er ganske rød\mørkerosa. I sommerferien da jeg var på ferie begynte jeg med det igjen. Jeg gjemte det ganske godt, men pappa så skorpene på såra. Jeg løy å sa at det var et uhell med en strikk som var for stram. Jeg gjorde det igjen i går. Jeg har bare følt for å grine hele tiden i det siste. Jeg tror jeg har begynt å fått litt selvmordstanker. Jeg bare orker ikke å høre alt snakket om at jorda blir ubeboelig og sola kommer til å eksplodere når som helst etc. Hver gang jeg leser eller hører om slike ting kjenner jeg hjertet mitt dunke hardere og hardere, og jeg får nesten ikke puste. Jeg har fått tilbake trangen til selvskading, og har vurdert å kutte meg selv nå i det siste. Jeg ser bare ikke at det går an å få en fin fremtid i en verden som dette lenger.

Besvart 11.09.2019 20:22
 

Svar
Hei jente 15 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss om selvskadingen din om og om din frykt og bekymring for fremtiden. Jeg forstår at du blir sliten av å bekymre deg og at selvskadingen er måte og håndtere de vanskelige følelsene rundt dette på!

Det høres ut som du tar til deg alt om klima og at det blir vanskelig for deg å sortere i hva som er viktig å bekymre seg over akkurat nå. Det er ikke feil å være opptatt av temaet for det er viktig men jeg tenker at det er slitsomt for deg å tenke på dette fordi det går rett inn i deg og gir deg vonde og triste følelser som du strever med å kjenne på.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen om det som du tenker på og det som du bekymrer deg over. Du trenger ikke bære på alle bekymringer helt alene! Det å snakke om det vil gjøre at du får sortert i det og du vil ikke reagere så mye innover i deg selv når dette temaet dukker opp.

Kanskje du kan snakke med faren din om det du tenker på og det som du er opptatt av. Kanskje han kan støtte deg og komme med innspill som gjør at du føler deg litt bedre? Ved å snakke om dette så vil kanskje ikke trangen til å skade deg bli like sterk. Det hjelper å prate!

Tristhet er en krevende følelse. Mange skyver denne unna i stedet for å kjenne på den og gråte hvis de trenger det. Det kan hjelpe slik at man får det litt bedre. Det er også mange som har nytte av å skrive ned i en bok hvordan de har det og hva de tenker på. På denne måten får man utløp og sortert i tankene og man kan bedre forstå hvorfor man er trist.

Når hjertet dunker hardere og hardere og det blir vanskelig å puste så skjer det en reaksjon inne i deg som gir deg informasjon om at det du leser er ubehagelig. Kanskje det gjør deg redd og trist. Det er helt greit å beskytte deg og ikke lese mer eller lytte mer til det som aktiverer deg. Men jeg vil oppfordre deg til å snakke med noen om det som gjør at du reagerer.

Selvskading er en måte og regulere vonde følelser på. Jeg tror at trangen din til å skade deg er en måte og håndtere det vonde på. Jeg tror også at et alternativ er å snakke eller skrive om det som skjer. Da vil du føle deg mindre alene!

Jeg legger også ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst