Hopp til hovedinnholdet

spørsmål om selvmord

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet av ei som tok livet sitt ved å hoppe fremfor et godstog(?) For to år sia, hun var to år yngre enn meg, hun var førdt i 2002. Jeg lurer på, hva tenker mennesker som ønsker å ende livet sitt? Det å stå å vente til toget kommer oppå toglinjene, det må vel gå noen tanker gjennom hodet uansett hvor langt nede man er? Og hva om det kommer et "lysglimt" i siste sekund og de angrer seg, men det er forsent? Og kjenner man noe når man blir truffet? Leste en artikkel med en som prøvde å hoppe, han angra seg i hoppet. Han overlevde, men kroppen ble jo ødelagt for livet. Hva tror dere? (Vil meddele at jeg ikke er suicidal, bare nysgjerrig på psykologien og synes det er litt voldsomme spørsmål å spørre, så skriver til dere heller. Håper ikke dette trigger noen. :) alle er fine og like mye verd som menneske).

Besvart 15.09.2019 18:57
 

Svar
Hei jente 19 år!

Jeg synes du stiller viktig og gode spørsmål. Det å tørre snakke om selvmord og være nysgjerrig gjør at vi er i bedre stand til å hjelpe og støtte personer som har det vanskelig. Jeg har dessverre ikke svarene på alt, men skal forsøke å svare så godt jeg kan. 

Selvmordstanker er som regel tanker en får når en har hatt det vondt over lang tid og mister håpet på at det kan bli bedre eller at man kan få hjelp. Min erfaring er at det er mange vonde tanker og mange overveielse. Dette gjelder  både i forkant og etterkant av et forsøk. Jeg har vært heldig å snakket med mange som har bestemt seg for å gjennomføre, men ikke lykkes eller ombestemt seg. Felles for alle er at de har det veldig vondt.

Det beste som kan skje er jo at det kommer "lysglimt" og en angrer seg. Veldig mange som har ønsket eller forsøkt å ta livet sitt forteller at de med god hjelp og støtte har fått det bedre. Jeg har også hørt historier der et mislykket forsøk har endt med fullstendig endring og ønske om å leve. 

Disse historiene er med på underbygge hvor viktig det er at vi snakker om selvmordstanker, viser forståelse og inkluderer de som har det vanskelig. Jeg synes derfor du skal fortsette være nysgjerrig og snakke om det med alle du kjenner. Jeg legger ved noen artikler du kan se på. 

Hilsen psykolog, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert