Hopp til hovedinnholdet

400mg sobril, 500 mg Truxal og alkohol

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg fant en pose med tabbletter hos venninna mi. Hun hadde skrevet noen navn på den og hvor mye det var, ut fra hvordan jeg leste det. Skrev det av og vil spørre dere. Har prøvd å lese litt om det på nettet men det er for mye og forskjellig å lese. Mange skrev det kom an på vekt, venninna mi er ca 60 kilo og 1.60 tenker jeg. Det som sto var 400 mg sobril 500 mg truxal 6 mg circadin 4 g paracet (det vet jeg hva er) 6 mg haldol Jeg turte ikke spørre venninna mi, visste ikke hva jeg skulle si. Er det dop hun har? Hun sliter litt, men snakker med helsesøster. Det lå sprit i skapet ved siden av tabblettene også. Hva om hun tar alt, dør hun da? Jeg lurer på å si det til helsesøster.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

 

Vi vil først starte med å presentere de ulike pillene ut fra pakningsvedlegget:

 

Sobril er et legemiddel med angstdempende og svakt muskelavslappende effekt. Brukes ved angst, uro og spenningstilstander. Likedan ved søvnvansker,  akutte abstinenssymptomer og alkoholdelirium.

Kan kombineres med andre preparater ved depresjoner med angst. Kan gis før operasjoner eller tannbehandling. 

Dosen bestemmes av legen som tilpasser den for deg.

 

Truxal brukes ved angst, uro og søvnforstyrrelser. Understøttende behandling ved avvenning av alkohol- og stoffmisbruk. Ved akutte og kroniske tilfeller av alvorlige sinnslidelser (psykoser). Søvnforstyrrelser ved psykiatriske lidelser. En vanlig daglig dose vil være: ved søvnforstyrrelser: 15-25 mg,  ved angst og uro: 30-60 mg daglig

 

Circadin brukes som monoterapi til kortvarig behandling av primær insomnia (problemer med å sovne eller fortsette å sove, eller dårlig søvnkvalitet, i minst én måned) karakterisert ved dårlig søvnkvalitet hos pasienter som er 55 år og eldre. Dosen er én Circadin-tablett daglig

 

Haldol brukes til behandling av akutte (plutselige) og kroniske (langvarige) psykoser, forvirring (noen ganger i forbindelse med alkoholisme), uro, aggressivitet og adferdsproblemer generelt. Haldol brukes også til behandling av en viss type ukontrollerte bevegelser (tics), og mot kvalme og oppkast.

 

Dette er medisiner som gis ut på recept av lege og er derfor ikke ulovlige rusmidler. Hvis din vennine ikke har fått disse tabelettene gjennom egen recept etter avtale med lege burde hun ikke inta disse. Ved blanding av tabeletter skal man også rådføre seg med lege. Det høres ut som en svært voldsom dose og blande alle disse tabelettene sammen.

 

Det høres ut som at venninen din hadde lagt disse tabelettene i samme pose, noe som for oss virker skummelt. Vi synes det er svært spesielt at veninnen din har Circadin pga alderen. Du sier at venninen din sliter litt, høres det kjent ut for deg at din vennine kan ha angst, uro og søvnforstyrrelser? Du kan ta en prat med venninen din, si hva du vet om pillene og spørre hvorfor hun tar dem og om hun har fått dem av legen? Kanskje hun trenger en venn og snakke med? Hvis hun ikke vil snakke om dette med deg høres ditt forslag om å snakke med helsesøster veldig fornuftig ut. Husk at å gi beskjeden vidre ikke er å sladre, men å hjelpe!

 

Det er vanskelig for oss å si om hun kan dø av å ta disse pillene, men som sagt høres dosen svært stor ut. Noen av legemidlene du har nevnt kan endre effekten av andre legemidler. Alkohol bør ikke intas ved noen av pillene pga at pillene forsterker effekten av alkoholen. Du kan lese mer om tabelettene på Felleskatalogens pasientutgave.

 

Håper svaret var til hjelp!

Hilsen RUStelefonen 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler