Hopp til hovedinnholdet

Skolen er bekymret for meg. Har de rett til å kontakte foreldrene mine?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er ei jente på 14 år. I det siste har jeg fått masse problemer, dilemmaer og konflikter. Hovedsakelig går det i at jeg ble tatt i røyking på skolen og sosiallærer, helsesøster og kontaktlærere er veldig blanda inn. Ettersom jeg røyker såpass ofte som jeg gjør, er de bekymret. De lovte å ikke fortelle foreldrene mine det, men nå mener de at foreldrene har rett å få vite det! I tillegg til dette sliter jeg psykisk. Jeg er ofte nedfor, sint og vil helst være alene eller ute med venner. Jeg føler meg ikke hjemme i hjemmet. Moren min døde da jeg var 7 år, jeg har en stemor jeg ikke liker særlig godt. Faren min har høye forventninger om meg. Jeg har alltid vært den snille, forsiktige, modne, pliktoppfyllende dattera. Jeg hater meg selv, jeg hater å tenke på at jeg ALDRI får ser moren min igjen. Hver dag blir minnene svakere og fjernere. Jeg begynte ikke å røyke pga press, være kul osv. Jeg vil ødelegge meg selv, ødelegge alt. Om foreldrene mine hadde fått vite noe av dette, ville de ha blitt evig skuffet og ødelagt sosiallivet mitt totalt. De ville holdt meg hjemme og gitt meg moralprekner dagen lang. Har skolen rett å fortelle foreldrene mine dette? Kan jeg få gratis psykolog? Hvem kan jeg snakke med uten at foreldrene mine vet det? Jeg klarer snart ikke mer, alt er feil.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

Hei!

 

Vi skjønner at du har det veldig vanskelig nå. Det er alvorlig det du skriver om, og du føler deg sannsynligvis veldig alene. I fht om din far og stemor har krav på å få vite, har nok din far krav på å få vite om skolens bekymring for deg.

 

Dette er fordi det er foreldre som har ansvar for sine barn fram til de fyller 18 år.  Det er nok ganske sannsynlig at din far / stemor vil bli skuffet over at du røyker.  Alarmtelefonen for barn og unge (tlf: 116 111) tror likevel at om din far/stemor får vite om de andre tingene som er så vanskelige for deg, vil de nok bli mer bekymret for deg, enn sinte. Kanskje de reagerer med sinne først, men vi anbefaler deg likevel å snakke med helsesøster / sosiallærer at du forteller om din redsel for at de skal bli sinte, sånn at de kan hjelpe og kanskje være med på et møte med faren din og stemoren din.

  

Det finnes mange gratis tilbud til ungdom som trenger å snakke med noe, f.eks Abup. Der jobber det terapeuter / psykologer som er flinke til å snakke med barn og ungdom. Et annet sted du kan få hjelp til å prate, er Familiesenteret.

 

Alarmtelefonen anbefaler deg å snakke med helsesøster / sosiallærer en gang til. Gjerne spør de om Familiesenteret og Abup. Hvis dette ikke hjelper, gjerne ta kontakt igjen !

Hilsen Alarmtelefonen for barn og unge i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise