Hopp til hovedinnholdet

Trenger hjelp men er redd for å miste førerkortet hvis går til fastlegen.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er redd for at jeg har en eller annen psykisk lidelse, men jeg tør ikke å ta det til fastlegen da jeg er redd for å miste førerkortet mitt. Har over flere år hatt kraftige humørsvingninger. Kan gå fra å være verdens gladeste jente til å bli ufattelig lei meg å gråte i timesvis til å bli forbanna og "klikke". Når jeg er glad og i godt humør, pleier jeg å bli ganske hyper og overivrig, og når jeg blir trist eller sint, så gråter jeg og virkelig hater megselv i timesvis og/eller får skikkelig sinneutbrudd som jeg ikke klarer å kontrollere. Jeg er også i et forhold med en gutt. Og jeg føler så mye sjalusi og eiesyke over han. Blir på en måte litt hysterisk bare for at han skal møte kompiser, og jeg klarer ikke å la han dra på byen uten meg, for da sitter jeg bare hjemme og tenker fæle tanker. Når vi krangler, så blir jeg så lei meg at jeg bare blir liggende og hylgråte, gjerne i flere timer og noen ganger dager. Og om jeg blir sint når vi krangler er jeg redd jeg ikke skal klare å kontrolle sinnet og skade han. For tiden jobber jeg ikke, og jeg sliter veldig med å motivere meg til å søke jobber eller søke meg inn på en skole igjen. Er ikke så mye med venner, for jeg føler ikke at jeg har så mye til felles med noen lenger. Og jeg orker ikke å dra på byen og drikke alkohol lengre, for det gjorde jeg gjerne 4-5 dager i uka før. Jeg pleier å tenke en del, gjerne mye negativt og noen ganger så får jeg så mange ideer til aktiviteter og blir så ivrig på ting, og dagen etterpå, så tenker jeg bare dritt og negativt om det. Har sliti mye med synet på megselv, både utseendemessig og generelt meg. Vil som oftest ikke spise, for jeg vil ikke legge på meg. Tenker hele tiden at kjæresten min kommer til å gå fra meg eller være utro, fordi han kanskje innser at jeg ikke er "bra nok", eller om han finner noe bedre. Kjæresten min pleier som regel å si at det virker som at jeg ikke vil fremover i livet, at jeg er ustabil, for sjalu og eiesyk. Føler at jeg trenger å prate med noen, men er ikke villig til det om det kan risikere at jeg mister førerkortet mitt. Og om jeg trenger hjelp så vil jeg virkelig ha det, for jeg synes det er veldig vanskelig å være meg, noen ganger, og sånn har det vært i kanskje 4-5 år. Hilsen meg

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!


Jeg forstår at du er bekymret, når du har det så vanskelig! Jeg er veldig usikker på hvorfor du tror at du mister førerkortet ditt om du går til fastlegen for å få hjelp. Det er ingen automatikk i at du skal miste førerkortet ditt. Det å slite med følelser og selvfølelse har ikke nødvendigvis noe med dine ferdigheter som sjåfør å gjøre.

Det vil sannsynligvis gjøre deg tryggere som sjåfør å få hjelp til å ha det bedre med deg selv. Noen medisiner kan gjøre at man skal være forsiktig i forbindelse med bilkjøring. Det er slett ikke sikkert at du trenger noen form for medisiner.

Det beste er at du ber om henvisning til psykolog slik at du kan få noen å snakke med om det du siter med. Du har tydeligvis mye å ta vare på, det er viktig at du får hjelp til å fortsette å ta vare på det!

Vennlig hilsen

Familiepsykologen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser