Hopp til hovedinnholdet

Jente, 13, er mye alene

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har jo venner, men vennene på skolen min (går på barneskolen) skal alltid kommentere og hviske to og to. Og hvis jeg er alene går de rett forbi meg uten å se på meg. Og når jeg er ilage med dem snakker dem alltid om ting jeg ikke har vært med på. Jeg begynner jo på ungdomskolen til høsten og kunne ikke gledet meg mere! Jeg sitter som oftes hjemme alene hel tiden, vennene mine innviterer hverandre med på ting og bryr seg ikke om jeg er i nærheten eller ikke. Og vennene mine som jeg har god kontakt med bor et stykke unna og er opptatt med mye rart mens jeg bare sitter hjemme og stirrer i en vegg, vi finner på noe så ofte som mulig og minst en gang i uken. Hjemme krangler vi nesten hele tiden, det er bare et par dager mellom hver krangel. Jeg føler at ingen bryr seg nok om meg og at ingen er glad i meg. Jeg har prøvd å si at jeg er glad i dem men de sier det aldri tilbake, det er mes jeg som lager trøbbel hjemme og jeg føler at de egentlig ønsker at jeg ikke var til. Jeg stoler ikke på noen, mamma sier det bare rett vidre til alle hun kjenner enda hun lovet å ikke si det til noen, pappa har aldri tid og er mye sint og sur. Har bare småsøsken og det er umulig å snakke til vennene mine. Lærer og helsesøster er helller ikke noe alternaltiv. Jeg har ikke lyst til å ta livet mitt, men ser ikke grunn til å leve det heller, har du/dere noen råd?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for brevet ditt!

Jeg må si jeg blir veldig glad når jeg hører at du ikke ønsker å ta livet ditt, men samtidig veldig leit at du ikke synes det er verdt å leve det livet!

Du spør etter noen gode råd. Jeg går ut ifra at du da ønsker råd om hvordan få det bedre?! Du sier at du ikke har noen å snakke med og ingen du stoler på. Jeg legger med en artikkel her jeg tenker kan være til litt hjelp i forhold til det å "angripe" situasjonen. Det er tips om hva du kan gjøre selv i situasjonen du er i, og for å få til endring av tankemønster. For å få det bedre med deg selv, er det nok nødvendig at du får det bedre med andre, og for å få det bedre med andre må du nødvendigvis forholde deg til dem. Jeg tenker at noe av det viktigeste du kan gjøre er nettopp å snakke med noen. Når jeg skriver "snakke med noen", tenker jeg ikke nødvendigvis på at du må fortelle noen om dine dypeste hemmeligheter, ihvertfall ikke helt med en gang. Ved å begynne å snakke med en eller kanskje to, så vil muligens følelsene dine av situasjonen oppfattes litt annerledes, og du vil kanskje få det bedre? Hvem kan denne eller de personene være? Hvorfor utelukker du lærer og helsesøster?

Ut ifra det du skriver, så forstår jeg situasjonen din til å være nokså sammensatt. Nettopp derfor tror jeg at dersom du først kommer igang med noe så kommer mye av det andre av seg selv.

Videre tenker jeg jo at læreren din også burde ta i et tak for klassemiljøet! Det at det er mye hvisking og tisking blant noen, og to og to sammen som du sier kan jo oppfattes vanskelig for andre enn deg også!? 

Jeg ønsker deg masse lykke til! Håper du får det bedre etterhvert, og at ungdomsskolen blir akkurat det du ønsker deg!!! Send oss gjerne en oppdatering utover våren og sommeren!

Hilsen

 

Camilla (helsesøster)

 

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Problemer hjemme?

Jente - Fotoill: colourbox.com

Familie og hjem er ikke lykke og trygghet for alle. På denne siden kan du lese om problemer som kan oppstå hjemme, og hvordan du kan få hjelp dersom du har det tungt.

Les mer

Ti tips for et bedre klassemiljø

jente utenfor klassen

Du tilbringer mange timer med klassekameratene dine, og miljøet påvirker både skoleresultater og resten av hverdagen din. Her er ti tips til hvordan din klasse kan få et bedre klassemiljø.


Av ungdomsredaksjonen, ung.no

Les mer

Få det bedre hjemme med familieråd

Film om familieråd (bufdir.no)

Har noen foreslått familieråd for at du skal få det bedre hjemme, eller er du bare nysgjerrig på hva det er? I familieråd samarbeider barn, familie, nettverk og fagfolk om å finne de beste løsningene for barn og ungdom.

Les mer og se en film om hva som skjer i et familieråd.

Les mer

Ensom? Lav selvfølelse?

Ensom jente (colourbox.com)

Du føler deg ensom. Tanker om at du ikke kan bli likt av noen kommer snikende. Du begynner å tro at du heller ikke er ønsket av noen. Du kan bruke timer, dager og netter på å plage deg selv med at du ikke er noe verdt og bare til bry. Dette er den lave selvfølelsens vonde sirkel.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Problemer hjemme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om problemer hjemme