Hopp til hovedinnholdet

Jente, 15 sliter med selvtillit, selvskading og spisevegring, hva skal hun gjøre

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en jente på 15(snart 16), og sliter veldig mye med selvtilliten. Selvtilliten min har vært på bunn så lenge jeg kan huske. Jeg ble mobbet hver dag fra 1 til 8.klasse og kom gråtende hvem nesten hver dag. mobbinga er der ikke så mye lenger, bare noen frekk kommentarer. På grunn av mobbingen har dette da ført til at jeg har begynt med selvskading. Jeg har da holdt på med dette i litt over 1 år. Dette er noe som får meg til å føle meg bedre. for ca 1 halvt år siden prøvde jeg å ta livet mitt. og det har egentlig bare gått nedover etter det. Jeg liker ikke noe med kroppen min, og synes bare jeg en er feit stygg ku som egentlig kan bare dø. Jeg spiser lite og det kan gå dager mellom hvert måltid. jeg vil bare gjøre alt for å bli tynn, selv om alle sier at jeg er det. Jeg aner ikke om jeg har spiseforstyrrelser, men jeg tenker på mat hele tiden, men orker ikke å spise. vil bare spy opp al maten jeg spiser. Jeg aner ikke hva jeg kan gjøre for at dette skal bli bedre. jeg tenker mye på selvmord og gråter meg til søvne nesten hver dag. Jeg vil bare at alt skal bli bedre, men vet ikke hvordan.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


Takk for at du skriver til ung.no, og at du vil dele historien din med oss! Det høres ut som at du har hatt det veldig leit og vondt veldig lenge, og at du har vært veldig ensom i det hele. Det synes jeg er veldig leit å lese!!!

Hvis jeg forstår deg rett så har du hatt det vanskelig og blitt mobbet siden 1. klasse og helt fram til i fjor? Noe som har ført til at du har begynt å skade deg selv, har forsøkt å ta livet ditt og du har utviklet en spiseforstyrrelse, som jo også er en form for selvskading! Du er lei deg, kanskje deprimert, og du gråter deg i søvn hver natt. Jeg tenker at din situasjon er såpass omfattende, har vart så lenge og er rett og slett så skummel, at jeg synes det er vanskelig å komme med noen gode tips her på nett. Det tipset jeg har er at du får hjelp! Jeg tror det er viktig for deg at du får et godt apparat rundt deg til å hjelpe deg, og også følge deg over en tid. Det er ikke riktig og heller ikke bra for deg, tror jeg, at du går med dette alene. Er det noen som vet hvordan du har det? Hva har blitt gjort for å hjelpe deg tidligere? Vet moren og faren din om dette? Noen venner? Lærere?

Hvis du synes det er vanskelig å starte et sted, for å be om hjelp, og at det er vanskelig å starte samtalen, synes jeg du skal vise fram det du har skrevet her. Ta det med for eksempel til helsesøster på skolen din. Hun kan være behjelpelig med å snakke med noen for å få deg henvist videre til en psykolog for eksempel. Eller hun kan snakke med lærerne dine, eller foreldrene dine eller no. Det som er bra er at hun har taushetsplikt noe som betyr at hun ikke kan si noe til noen dersom du ikke samtykker til det. Det vil si, innenfor visse rammer. Spør henne om det før du begynner å snakke!

Jeg ønsker deg masse lykke til! Husk: DU fortjener å ha det bra!!!

Hilsen

Camilla (helsesøster)

i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Mats fikk psykiske problemer av mobbingen

Gutt i skolegård  (www.colourbox.com)

Mats (16) ble mobbet gjennom hele barneskolen. I 10. klasse endte han på sykehus med store psykiske problemer. Les Mats sin sterke historie her.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Selvtillit og selvfølelse

Fornøyd gutt (colourbox.com)

Har du dårlig selvtillit eller selvfølelse? Hva er forskjellen på de to, og hvordan kan du få god selvfølelse og passe god selvtillit?

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Helse og sosial på skolen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om helse og sosial på skolen