Hopp til hovedinnholdet

Fantasiverden som oppleves som virkelig. Hvordan får jeg det bort?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg tilbringer mye tid inni hodet mitt og fantaserer. Jeg lever på en måte i min egen boble, ser ting som ikke er der.. men jeg har formet mennesker inni hodet mitt, den jeg omgåes mest er ''kjæresten'' min Kevin som jeg har skapt utseende og personlighet til.. Men etter at jeg begynte å se ''Kevin'' utenfor hodet mitt begynner jeg å bli litt redd, tenk om jeg blir for knyttet til denne ''Kevin'' .. Han er jo bare en fantasikjæreste ... Når jeg diskuterer med han så begynner jeg å gråte.. han er kjempe skjønn! Jeg høres kanskje gal ut men jeg vil ha han kun i hodet.. kanskje fjerne han for godt.. Jeg sier til meg selv at Kevin ikke er ekte men det gjør vondt.. Hvordan får jeg fantasikjæresten min bort?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for at du skriver til oss!


Det høres ut som om du har hatt et behov for å skape din egen fantasiverden og jeg undrer meg over hvorfor det er sånn? Betyr det at det er vanskelig for deg i den "virkelige" verden, eller er det en annen grunn?

Når man fantaserer sånn som du beskriver kan det tyde på ulike ting. For noen som ser og hører mennesker som ikke finnes på riktig kan det noen ganger være sånn at man har fått en psykose. Det er en sykdom som gjør at man ikke kan skille på hva som er virkelig og hva som ikke er det. Når du beskriver hvordan du har det så høres det ut som om du selv har ønsket denne fantasi, og at du vet hva som er virkelig og ikke. Eller er det sånn at det har begynt å flyte litt i hverandre?

For mange kan det være sånn i perioder at man ønsker at livet skulle sett litt annerledes ut enn hva det gjør, og så begynner man å fantasere. Men for de aller fleste går det over, og så lever man i den virkelige verden igjen. Når du skrive får jeg en opplevelse av at du har hatt det på denne måten ganske lenge? Når man bevisst trekker seg unna fra "virkeligheten" kan det noen gange være noe man ønsker å beskytte seg mot. Det kan være at man har det vanskelig hjemme, eller vanskelig med familien sin.

Uavhengig av hva som er grunnen til hvorfor du ser og hører Kevin, så høres det ut som om det ville vært lurt av deg å finne ut av disse tingene. Slik du beskriver det høres det ut som om du frem til nå har kontrollert dine fantasier, men at de nå begynner å få en slags kontroll over deg? det høres ikke ok ut!

Jeg synes at du skal snakke med noen om dette. Har du snakket med foreldrene dine? Om du ikke har gjort det, men har en god kontakt med dem så kan det være lurt å snakke med dem først. Det kan kanskje også være lurt å gå til helsesøster på skolen, som skal kunne hjelpe deg videre. En annen mulighet er å gå til helsestasjon for ungdom, som finnes i de fleste byer. Om det er sånn at du har begynt å få en psykose så er det kjempeviktig at du får hjelp nå tidlig. Ofte tar man kontakt med barn og ungdomspsykiatrien som snakker med deg og hjelper deg å finne ut hva dette dreier seg om, sånn at du kan få riktig hjelp.

Om det er andre grunner til at du har fantasiene så kan også det være grunn for å få hjelp. Det er fint å ha et rikt fantasiliv, men ikke om det går på bekostning av det virkelige livet.

Du spør meg hvordan du får han bort! Det betyr kanskje at han begynner å innkrekte for mye på ditt liv, og da tror jeg at du trenger noen annen som kan hjelpe deg med det. Masser med lykke til - jeg håper at du snart får den hjelpen du trenger.

 

Psyklogen/ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?

Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser