Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor får jeg så vonde og ikke minst store kviser i underlivet

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har et veldig så lite men pinligt problem. Jeg har en kvise i underlivet. Den var utrolig vond og når jeg endelig fikk sprukket den var det som om det kom sykt mye væske ut. Væsken var ganske grumsete. Men når jeg klemmer på det samme stedet nå er det forsatt litt vondt. Hvis jeg kniper hardt får jeg veldig vondt. Er dette fordi ikke alt er ut? Og hvorfor får jeg så vonde og ikke minst store kviser i underlivet. Hilsen en som har vondt i underlivet. Blir veldig glad om et svar.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Vi kan få kviser alle steder på kroppen, også i underlivet. De aller fleste opplever at de får mer kviser i puberteten. Det er særlig den hormonelle påvirkningen man opplever i puberteten, som påvirker produksjonen av kviser, og faktisk er det rapporter om at opptil 90% av ungdom sliter med kviser. Som regel vil problemet avta med alderen, men det er en god del som har kviser også godt opp i voksenlivet.

Både jenter og gutter får høyere nivåer av det mannlige kjønnshormonet (testosteron), noe som gjør at talgkjertlene i hudens hårsekker produserer mer hudfett (talg) enn de pleier. I tillegg til talg vil også overproduksjon av det vi kaller keratin fra hudcellene, påvirke dannelsen av kviser.

Det finnes ingen mirakelkurer eller snarveier for å bli kvitt kviser. Jeg vil anbefale deg å bare la kvisen få helt fred, da vil den gro og forsvinne av seg selv :-) 

Om du er usikker på om det er en kvise eller om det er noe annet, vil jeg anbefale deg å oppsøke legen din eller lege ved helsestasjon for ungdom for en nærmere undersøkelse.

 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Gynekologisk undersøkelse - underlivssjekk for jenter

Gynekologstol (colourbox.com)

Å ta underlivssjekk for første gang kan virke skummelt og flaut. Men forberedelse gjør mester, og leser du denne artikkelen har du garantert mye mindre å grue deg for.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet