Hopp til hovedinnholdet

Jeg gikk på et medikament i 3 måneder som het Zalna.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg gikk på et medikament i 3 måneder som het Zalna. Det var en gel som jeg smurte på huden om kvelden, siden jeg hadde masse hudormer som samlet seg i klumper under huden min. Medikamentet fungerte ikke, så jeg begynte på igjen med Zalna 3 måneder etter jeg sluttet forrige gang. Dette hadde legen min anbefalt altså. Men medikamentet har ikke holdt sine løfter denne gangen heller. Etter jeg nå sluttet med den for andre gang skrubbet jeg huden min, noe jeg ikke hadde gjort på lenge. Nå har jeg mange små nupper i HELE fjeset. Jeg vet ikke om disse kan ha kommet på grunn jeg er hyppersensitiv for sol i forbindelse med medikamentet eller om det er huden min som klikker. Huden min er verre enn før jeg startet med medikamentet.Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år.

Takk for at du skriver til ung.no!
Du forteller at du har plager med huden i ansiktet, og fikk Zalna for å behandle dette. Du har brukt behandlingen to ganger, men opplever ikke at det gir noen effekt på plagene dine.
Det er vanskelig å gi et klart svar på hva som er årsak til at du nå får små nupper i ansiktet. Det kan være skrubbingen i seg selv som irriterer huden din, eller det kan være en reaksjon på medikamentet du bruker.
Når du bruker medikamenter som Zalna, er det lurt å unngå skrubbing av huden. Huden blir mer sårbar av kremen, og kan lettere ta skade av for hard skrubbing. Kremen kan også gjøre huden tørrere, som gjør at du lettere får nupper i huden. En god fuktighetkrem vil da være nødvendig.

Du bør lage deg gode rutiner for stell av huden morgen og kveld. Bruk milde produkter som ikke irriterer huden din. På apoteket får du god hjelp til å finne noen som passer til din hud. 

Det er ingen snarvei til å bli kvitt plagene dine. Det finnes ingen mirakelkurer eller snarveier for å bli kvitt kviser. Det er allikevel god hjelp å få. For å finne det som fungerer for deg, må du ta kontakt med din fastlege igjen for en vurdering. Det kan blant annet være aktuelt med en henvisning til hudlege dersom plagene dine er stor og ikke bedrer seg.hjelper.

For å få noen gode råd om stell av huden når du er plaget med kviser, kan du gå inn på Omkviser.no å lese.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Hud & hår
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hud & hår