Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hadd utflod 4 år og har enda ikke fått mensen unormalt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

hei jeg fyller 13 om ca et halt år men jeg trenger litt hjelp selv om jeg er under 13 år. Jeg har hadd utflod 4 år og har enda ikke fått mensen unormalt? Kan svette hender til stadighet være ett tegn på at mensen snart kommer? Men her er noen tegn jeg trur kanskje kan være mensen tegn. Jeg har vokst en del ca 4 cm på 2 månter eller mer, har fått mye større pupper før brukte jeg 65 AA s måtte jeg begynne med 70 A og nå halv år senere 70 B i cup, større rumpe, mye mer hofter, svette hender, ofte litt små vondt i magen uten å har vondt vondt om du skjønner. Og jeg får ofte høre av mennesker jeg skjenner at jeg har kropp til en 14, 15 åring. Men er noen av disse tegne tegn på at mensen snart kommer?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Hvis man ikke har fått mensen når man er 14 år og heller ikke har noe tegn til at puberteten har startet (bryster og hår på kjønnsorgan) kan man snakke med legen sin. Det samme gjelder hvis man ikke har fått mensen men har fått tegn på pubertet og er 16 år. Da kan legen ta prøver av hormonene. Før dette er det ingen grunn til at man skal undersøke hvorfor mensen ikke har kommet.

Det er flere tegn på at mensen snart skal komme. Mensen kommer når flere andre pubertetstegn har kommet godt i gang. Det vil si at man har vokst mye, har begynt å få bryster og fått hår på kjønnsorgan og under armene. Det er også normalt at man har begynt å få utflod og ofte får man utflod et par år før mensen. Alt dette har skjedd med deg, så jeg tipper at mensen ikke er langt unna :-)

Utflod er en væske som blir laget av noen celler i skjeden, og er med på å rense og gjøre miljøet i skjeden optimalt. Derfor er det ikke unormalt å ha utflod i 4 år før mensen. Vi har det faktisk hele livet, men det blir mer når vi kommer i puberteten. Det er veldig varierende hvor mye utflod hver enkelt har. Ofte kan man se utfloden i trusa og den kan være alt fra hvit til litt egghvit. Den lukter ikke så mye men kan lukte litt surt. Man skal aldri vaske seg inne i skjeden da skjeden renser seg selv, og utfloden er en del av denne renselsen. Hvis utfloden er litt brunaktig er det tegn på at mensen er på vei.

Mensen er blod og slimhinne som livmoren kvitter seg med. Denne slimhinnen har i vokst i livmoren fra sist man hadde mens. Den er der for at et befruktet egg skal kunne feste seg og vokse. Hvis egget ikke blir befruktet vil denne slimhinnen dø og bli støtt ut, og man får mensen. Mensen kommer 2 uker etter en eggløsning. En menstruasjonssyklus er tiden fra første dag i en mens til første dag i neste mens. Den er vanligvis mellom 25-30 dager.

Mange jenter gruer seg og synes det er flaut å fortelle at de har fått sin første mens. Et lurt tips kan være å spørre moren sin hvor gammel hun var da hun fikk den for første gang. Da kanskje hun spør om mensen din har kommet, og da slipper du å fortelle det, men kan bare svare ja. Et annet tips er å skrive det ned på en liten lapp eller sende en melding dersom det er enklere enn å si det høyt. Det er viktig at i hvert fall en av foreldrene vet om mensen slik at det kan handles inn bind osv.

Hvis det er noe du lurer på kan du snakke med helsesøster på skolen din.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen