Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om mensen, sex og hvordan bli våt og kåt.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på en del ting hehe. Jeg har nettopp fylt 15 år og har ikke fått mensen. Er det farlig? Jeg er ganske tynn, så kan det ha noe med det å gjøre? Jeg prøvde en grønn tampong (største) bare for å se, og jeg fikk plass. Jeg tok også kondom på fingrene, og fikk inn to fingre, men ikke tre. Det var som om det var en «hinne» i veien som ikke ville tøye seg ut. Det gjorde vondt. Hva er det for noe? Skjedekrans? Jomfruhinne? Jeg vil ha sex, men jeg er redd for å ha det første gang. Jeg er redd for å ikke få plass. Jeg pleier også å stimulere klitoris. Jeg holder pusten for det er da den deilige følelsen kommer. Er dette orgasme? Jeg stopper å stimulere når følelsen kommer, og da slutter det. Jeg har også store problemer med å bli både kåt og våt. Jeg har aldri vært kåt før tror jeg. Hvordan kan jeg bli det? Og hvordan kan jeg bli våt nok til å ha sex? Jeg blir liksom ikke kåt, men jeg får orgasme. En ting til. Hvordan kan jeg legge på meg i fett? Har lite fett på kroppen. Takk<3

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver inn til ung.no.

Det er ikke farlig å ikke å fått mensen når man er 15 år. Mange jenter lurer på når de skal få mensen for første gang. For svært mange kommer den når man er 12-13 år, men det er veldig store forskjeller. Noen kan få den så tidlig som 9 år og noen kan få den så sent som 17 år. Det er altså normalt å ikke ha fått mensen når man er 15 år.

Hinnen du beskriver innenfor skjedeåpningen er skjedekransen. Skjedekransen er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinna revner, særlig hos jenter i og etter pubertet. Farge og utseende varierer fra jente til jente og vil også kunne endres med alder og tid.

Skjeden er et elastisk organ som utvides når man blir opphisset og kåt. Det vil si at når du skal ha samleie og du er våt og kår nok så vil skjeden bli større slik at den får plass til en penis.

Man har mye muskler i underlivet som kan være stramme hos unge jenter. Det er derfor viktig å være avslappet. Ofte er man litt stresset og kanskje litt redd når man skal ha samleie, noe som gjør at man strammer muskler i stedet for å klare å slappe av. Dersom man tar seg godt tid og gjør det sammen med en person man er trygg på og er våt nok i skjeden, så vil det som regel gå bra.

Det er svært sjeldent at årsaken er at jenta er for trang men veldig vanlig at man strammer litt. Da er det viktig å bruke litt lengre tid på oppvarmingen før man har penetrerende samleie.

Det du beskriver høres ut som en orgasme eller like før du får orgasme. 

Når du er kåt kjenner du at det kribler i kroppen og du får en god følelse i underlivet. Man blir våt i underlivet og kjønnsleppene blir blodrike.

Hva som gjør at man blir kåt kan være ulikt fra person til person. Alle sansene kan være med på å gjøre mennesker kåte. Det kan være alt fra å se på noe, lukte noe, berøre noe, smake noe eller høre noe. Hva en tenker og fantaserer om gir også kåthet. Foreksempel en seksuell tanke som en drømmer om.

En kan også bli kåt av å tenke på sex, eller se på seksuelle bilder eller andre inntrykk. Kroppen reagerer på kåthet ved å få økt puls, raskere pust, rødhet i huden og kjønnsorganet skifter farge. En får også økt blodgjennomstrømning til kjønnsorgan og området rundt. Noen ganger kan disse kroppslige forandringene skje ved at en får et sanseinntrykk eller hvis en berører kjønnsorgan eller kropp. 

Det er viktig å bruke fantasien sin, og det kan være en ide å lage seg historier og bilder over personer eller ting som gjør deg kåt. Se dette for deg og i tillegg kan det være lurt å ta på seg selv og utforske hva som er godt. 

Hvis du synes det er godt å ta på deg selv og onanere er du nok kåt selv om du ikke tenker over det. Jeg antar at det da kribler i underlivet ditt. Bli kjent med deg selv og hva du liker å gjøre. Tenk på noe som gjør at det kribler ekstra mye i underlivet ditt samtidig som du tar på deg selv.

Lykke til med utforskningen!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Sex første gang - Seksuell debut

Par i senga

Når er jeg klar for å ha sex første gang? Det er et spørsmål mange stiller seg.

Les mer

Når kommer mensen første gang?

Jente tenker (colourbox.com)

Lurer du på når DU skal få mensen første gang? Det er ikke mulig å forutsi. Noen tegn kan allikevel fortelle deg noe om at den snart kommer igang. Les mer her om slike tegn og om andre ting om mensen du kanskskje har lurt på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex