Hopp til hovedinnholdet

Jeg har ikke hatt mensen på snart 4 måneder, er det grunn til bekymring?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg er ei jente på 17 år. Hatt mensen i litt under 2 år. Ganske regelmessig annenhver måned. En syklus på ca 60-70 dager. Jeg har ikke hatt mensen siden slutten av juli og nå er vi snart i slutten av november, altså nesten 4 måneder. Jeg er bekymra, er det grunn til bekymring? Det er ikke en mulighet for at jeg er gravid. Har også lest at stress ikke er bra, men føler egt ikke at jeg stresser. Jeg trener 4-5 ganger i uka. Helt moderat, ikke alt for hard. (Har trent hele så og si hele livet, og trener ikke hardere enn det jeg har gjort tidligere). Kan det være farlig? Hva bør jeg gjøre?

Besvart 15.11.2018 21:49
 

Svar
Hei jente 17 år!

Takk for at du skriver til ung.no!

Uregelmessig mens er ikke farlig, mest sannsynlig skyldes det at kroppen din er umoden enda og at det tar tid før mensen din er regelmessig. Unge jenter kan ha uregelmessig mens de første årene, og noen får den ikke før i 16 - 17 års alderen. Du kan snakke med helsesøster på skolen om mensen eller helsestasjon for ungdom.

Siden graviditet er utelukket, kan du se dette an. Men hvis det går over et halvt år uten at mensen kommer tilbake, kan du ta dette opp med fastlegen din. Mensen er styrt av hormoner, og svært uregelmessig eller uteblitt mens kan skyldes en hormonell forstyrrelse. Legen din kan undersøke deg og ta blodprøver for å sjekke om du har normale verdier på kjønnshormoner. 

Hvis du i tillegg til uregelmessig mens er plaget med unormal hårvekst på kropp og ansikt, kviser, og overvekt kan det være symptomerPCOS. Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er en tilstand som kjennetegnes av symptomer som økt nivå av mannlige kjønnshormoner, mange små blærer (cyster) på eggstokkene og sjeldne og/eller uregelmessige menstruasjoner. PCOS er ikke farlig, men rammer cirka 15 prosent av kvinner i fertil alder. Det er økt opphopning i enkelte familier.

Vennlig hilsen jordmor ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet