Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mistet mensen og både jeg og foreldrene mine er ganske bekymret.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg har mistet mensen og både jeg og foreldrene mine er ganske bekymret. Jeg fikk den i slutten av sommerferien (ca. et halvt år siden) og jeg hadde den regelmessig frem til høstferien. Da stoppet den, samtidig som jeg mistet 6+ kilo. Nå har jeg en Bmi på rundt 19-19,5. Jeg slanker meg ikke lengre. Kommer jeg til å få mensen tilbake? Og hva skyldes det at den er vekke? Ikke at jeg savner den da. Hilsen bekymret jente, 13 år

Besvart 05.02.2019 21:37
 

Svar
Hei jente 13 år

Det første jeg må si deg er at det er ikke uvanlig at mensen kan være uregelmessig det første året etter at man har fått den. Det kan godt skje at en først får mens noen måneder  og så kan det går flere måneder til neste. Etterhvert blir den mer regelmessig, men noen jenter har uregelmessig mens i mange år uten at det er skadelig.


Du forteller at du har gått ned 6 kilo - det er mye og en bmi på 19-19,5 er fortsatt lavt. Det er bra at du er sluttet å slanke deg! Når man mister så mye vekt er det ikke uvanlig at mensen forsvinner. Det er forståelig at foreldrene dine bekymrer seg for deg. Det å utvikle en spiseforstyrrelse er veldig alvorlig og kan være livstruende. 

For å få menstruasjonen tilbake må du spise mer og regelmessig. Det har også betydnig for kroppens utvikling at du spiser nok. Du er bare 13 år og det betyr at det er mange ting i kroppen din som fortsatt trenger å bli utviklet, for eksempel benbygning, organer og hjernen. Dette stopper ofte opp, i likhet med menstruasjonen, når kroppen ikke får nok mat. Alt blir satt på vent for å opprettholde de viktigste organer i kroppen.

Jeg håper du forstår at det å slanke seg i så ung alder er noe en skal være veldig forsiktig med og helst gjøre i samarbeid med lege (og selvsagt bare dersom en har et reelt vektproblem). 

Hvis du ikke får mensen igjen etter noen måneder foreslår jeg at du ber foreldrene dine om å bestille en time hos fastlegen. Da kan du få en grundig sjekk og gjerne ta blodprøver for å sjekke vitaminstatus og blodprosent. 

Håper dette var svar på det du spør om - lykke til.

Med vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Mensen har ikke kommet til tiden

Menstruasjonskalender (foto: ung.no)

Du kan irritere deg over at mensen kommer, men når den ikke kommer som den skal, kan du bli bekymret. Det kan være ulike grunner til at mensen ikke kommer til tiden.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet