Hopp til hovedinnholdet

Trenger tampong, men hun bare sa, du får sitte ved siden av å se på.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg skal på klassetur neste uke og har noen problemer. For det ene kommer jeg til å ha mensen og vi skal bade. Jeg turte å si til mamma at jeg trenger tampong, men hun bare sa, du får sitte ved siden av å se på. Aner ikke hvorfor hun sa det! Men også har jeg aldri spurt mamma om bh selv om jeg trenger det og det blir pinlig hvis jeg ikke har mens jeg er en av de som har størst pupper. Hittil har jeg bare gått med en treningstopp jeg kjøpte hemmelig. Men også har jeg begynt å få hår overalt og må egentlig rasere meg, men etter det mamma svarte på tamponggreia tør jeg ikke spørre. Som sagt trenger jeg bh, men jeg har lyst på bikini fordi alle andre har det og jeg selv føler at jeg vil ha det, men jeg vet at mamma kommer til å si nei, Jeg aner ikke hva jeg skal gjøre! Jeg skjønner ikke at moren min er så rar. Hun har jo gått gjennom alt hun og! Trenger raske tips og takk på forhånd!

Besvart 08.06.2019 14:14
 

Svar
Hei jente 13 år. 

Jeg forstår at du trenger både tamponger, bh og bikini, og at du ønsker å barbere bort hår.

Du må snakke med din mor på nytt om dette. Hvis du er godt forberedt og sikrer deg at dere har god tid og ikke blir forstyrret, kan det bli lettere. Du kan si at det er noe viktig du vil snakke med henne om.

Kanskje kan du innlede med noe fint eller hyggelig, hvor glad du er i henne, eller noe annet fint? Da slapper hun av og lytter til deg. Så kan du si at det er flere ting du gjerne vil forklare, og at det er fint hvis du kan snakke først. Så kan hun snakke etterpå. Deretter kan du henvise til den forrige samtalen, der du spurte om dere kan kjøpe tamponger.

Du kan si at det ikke bare er tamponger du trenger. Du kan forklare at du er kommet langt i puberteten. Puppene er nå blitt så store at du trenger bh for å få støtte. Forklar også at det gror hår overalt. Du kan deretter si hva du trenger; gode bh`er, bikini, barberhøvel og tamponger. Du kan også si at du forstår at dette blir å koste ganske mange penger, men at du håper det er mulig at du kan få kjøpt det du trenger. Butikker som Hennes og Maurits har gode og ganske rimelige produkter. 

Hvis det er vanskelig å si alt dette til henne, kan du vise henne utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og svaret her. Da kan hun lese selv og du slipper å forklare så mye. 

 

Hvis dette er vanskelig å snakke med moren din om, kan du snakke med helsesøster/helsesykepleier. Det kan være at helsesykepleier har en eske tamponger du kan få, men det er ikke sikkert. Uansett kan helsesykepleier hjelpe deg å snakke med din mor, enten ved å ringe til din mor mens du er der, eller at hun ber din mor inn til en samtale.

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Å nei, ikke mensen nå!

Skal sette inn tampong på badet (ung.no)

"Åh, nei....!" har du kanskje tenkt når du oppdager at det er tid for mensen akkurat i den ferieuka du skal på badeferie eller telttur med kjæresten. Her kan du få noen tips som kan være til hjelp.

Les mer

Fjerne hår eller ikke? Tips og råd

Barberhøvel (colourbox.com)

Er det vanlig å fjerne hår i underlivet? Hva med annet kroppshår og hår i ansiktet? Vil du ha det eller vil du fjerne det? Hvordan fjerner du det i tilfelle?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Pubertet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om pubertet