Hopp til hovedinnholdet

Hvorfor er det greit at en som er svart / brun kaller noen hvite for hvite?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg lurer på følgende: hvorfor er det greit at en som er svart / brun kaller noen hvite for hvite, men det er ikke greit andre veien???

Besvart 12.09.2018 13:04
 

Svar
Hei,

Takk for at du tar kontakt med Ung.no. Det er litt vanskelig å svare på spørsmålet ditt, fordi det strengt tatt ikke er generelt ugreit å kalle noen hverken for svart eller hvit eller brun. Når det er sagt er det jo også sånn at det kommer helt an på i hvilken sammenheng man kaller noen for noen ting som helst. Hvis man bruker ordene for å være slem, eller sånn at det kan oppfattes som nedlatende, er det noe helt annet enn å skulle beskrive hvordan noen ser ut. Og bortsett fra for å beskrive noen har vi vel egentlig ikke behov for å kalle noen hverken det ene eller det andre? Det spiller også en rolle hvilken posisjon man har innbyrdes, og om den ene har makt over den andre eller ikke. Tradisjonelt har det vært sånn i deler av verden at hvite har hatt makten over svarte, og da spiller det selvfølgelig en rolle hvilke ord man bruker om hverandre. Ellers kan du lese andre svar på lignende spørsmål herher eller her.

Håper dette var svar på spørsmålet ditt.


Hilsen Antirasistisk senter i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er rasisme?

Beskytter seg med å holde opp hånda (colourbox.com)

Rasisme er å rettferdiggjøre at man behandler noen dårligere fordi de har en annen hudfarge, religion, kommer fra et annet land eller har en annen etnisk opprinnelse.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rasisme
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rasisme