Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal jeg takle de strenge reglene min familie og venner har?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke om jeg skriver under riktig kategori nå, men jeg er en 15 år gammel jente som sliter med å tilpasse meg relegion. Jeg er kristen, kommer fra en kristen familie og er aktivt med i kristne ungdomsaktiviteter. Jeg har også gått på en kristen skole i fem år. Jeg har derfor mange kristne venner og de fleste av dem er litt ekstreme, i forhold til meg i alle fall. I vår familie tenker vi for eksempel ikke på sex før ekteskapet, homofili og drikking som synd og det gjør egentlig ikke jeg heller. Problemet er at dette er ting mange av vennene mine er uenige med meg om og det gjør det litt vanskelig for meg. Jeg får for eksempel høre at jeg ikke kan være interresert i den og den fordi de drikker eller at jeg tar feil i diskusjoner fordi det står ikke i bibelen. Dette gjør at jeg føler meg veldig overkjørt og jeg føler at hvis jeg for eksempel hadde hatt sex utenforekteskapet så hadde jeg blitt dømt. Hvordan skal jeg takle dette på en måte som er riktig for meg?

Besvart 22.03.2019 14:38
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung.no!
 
Jeg er så imponert over hvor reflektert du er, og jeg synes det er så flott at du ber om hjelp til å finne ut av hva som er riktig for deg.
 
Det er helt normalt for ungdom at man er nysgjerrig på seg selv og på andre, i forhold til hvem man er, hvem man vil være venner med og hvem man er tiltrukket av. Det er normalt å prøve ut nye vaner, klesstiler og stille mange spørsmål om hva som er riktig for en selv.
 
Hvis du har lyst til å ha sex er det viktig at du vet at 16 år er den seksuelle lavalderen. Hvis du har sex med noen er det viktig at du stoler på personen, slik at du vet at dine grenser vil bli respektert. Bruk også prevensjon om du har sex med en gutt. Ellers vil jeg råde deg til å gi deg selv lov til å tenke på sex og kjærester, bli kjent med din egen kropp og nyt at du har en kropp. Det går fint an å være religiøs og å ha sex før ektskapet, her er det opp til deg selv å bestemme om du vil følge noen regler for dette.
 
Det er religionsfrihet i Norge, og det innebærer at du som ungdom også har rett til å bestemme om og hva du vil tro på. Du må ikke gå i kirken om du ikke vil, men hvis du har lyst er det flott. Du kan også ha perioder der du prøver ut ulike religioner eller velger å ikke tro på noe som helst. Jeg forstår godt at det er vanskelig når mange av vennene dine har konservative meninger om hva som er synd og ikke, i tillegg til at foreldrene dine er konservative.
 
Mitt råd til deg er: Begynn med å gi deg selv lov til å tenke fritt. Du bestemmer selv hva som føles riktig for deg, og du bestemmer selv hva som er rett og galt for deg. Hold fast i at ikke andre har rett til å bestemme over dine holdninger og valg, og finn venner som er mer åpne og mindre konservative om du kan. Jeg foreslår at du tar kontakt med helsestasjon for ungdom eller helsesøster, slik at du får snakket med noen du kan stole på om dine tanker, og slik at du får støtte i å være flott deg! Der vil du også få tips om hvordan du kan takle dine foreldre.
 
Jeg heier på deg!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Retten til religionsfrihet

Jente føler seg fri (colourbox.com)

Du har rett til å velge selv om du vil ha en religion eller ikke, hva du vil tro på, og hvordan du vil utøve religionen din.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet