Hopp til hovedinnholdet

Jeg må skjule kjæresten min fra familien min.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har en kjæreste som går i vg3 og meg selv i vg1. Vi har vært sammen i 1mnd, men holdt på lenge før. Jeg elsker han virkelig og han er bare god, noe jeg føler vil vare lenge. Men jeg har en annen bakgrunn og foreldrene mine har en annen tro hvor dette ikke er akseptabelt! Jeg holder han i skjul, men vanskelig å snakke med han om det siden han er norsk og ikke helt forstår hvorfor han ikke kan komme hjem til meg og bli kjent med foreldrene mine. Mamma hadde nok tatt situasjonen greit der og da men aldri gitt meg ordentlig frihet om de fant ut, for eksempel å dra ut i helger eller komme rett hjem etter skolen! De kan ikke finne ut av det, men han har så lyst til å møte dem, og med et slikt press får jeg bare lyst til å slå opp. Men han er for bra..

Besvart 05.05.2019 15:58
 

Svar
Hei og takk for at du skriver til ung. no!
 
Først, så fantastisk at du har funnet kjærlighet! Det er så stort når det skjer, og man vil bare dele det med hele verden fordi man føler seg stolt og glad for å være kjærester. Det å måtte skjule denne delen av livet forstår jeg godt at gjør vondt. Du skulle sluppet å ha det sånn!
 
Jeg skjønner at blir trukket i mange retninger, det virker som om du prøver å ta hensyn til både kjæresten din og familien din, og deg selv. Det er mye ansvar for deg! Det er normalt å bli både bekymret og trist og sint i en slik situasjon. 
 
Har du hørt om negativ sosial kontroll? Det er når foreldre har så streng kontroll for barna sine at det bryter med deres rettigheter. Spesielt kan jenter være utsatt for dette, og har noen ganger strengere regler enn sine brødre. Har du det sånn? Dine foreldre har ikke rett til å bestemme din religion eller true deg. Det er også viktig at du vet at som 17 åring har du sterke rettigheter, og at når du er 18 år gammel er du voksen juridisk, og kan bestemme alt i livet ditt selv. 
 
Det å utfordre strenge regler hjemme kan være vanskelig, og derfor vil jeg gjerne be deg gå til minoritetsrådgiver eller helsesykepleier på skolen din, eller til helsestasjon for ungdom. Det er viktig at du får støtte og hjelp til å finne ut hva som er riktig for deg i livet ditt, og at du får hjelp til å være åpen om kjæresten din med familien din om du ønsker det.  Du kan også ta med kjæresten din til den voksne du snakker med om dette, slik at du kan få hjelp med å forklare din situasjon for kjæresten din. 
 
Det blir viktig at du finner ut av hvordan du vil takle dette med å være kjærester og at dere sammen finner ut av hva han orker av å vente på at du blir åpen om forholdet deres. Jeg forstår at dette er vanskelig for deg. Det er også viktig at du vet at når du er 18 år har ikke dine foreldre rett til å bestemme hvem du er kjæreste med. Dette kan du også snakke med helsesykepleier om. 
 
Jeg heier på deg!!
Vennlig hilsen minoritetsrådgiveren (IMDI) i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Å bli voksen

Gutt og jente (colourbox.com)

Er du voksen? Noen ganger er det bussjåføren som spør, andre ganger er det din mor. Og et positivt svar kan få store konsekvenser. Dobbelt så dyr bussbillett. Fire ganger så mye husarbeid? Likevel gleder de fleste ungdommer seg til å bli atten.

Les mer

Får du lov til å ha kjæreste?

To som holder hender (colourbox.com)

De fleste unge i Norge har lov å ha kjæreste. Det er imidlertid mange unge som opplever at familien eller miljøet setter begrensninger når det kommer til det å ha kjæreste.

Les mer

Lever du mellom to kulturer?

To jenter (colourbox.com)

Mange ungdommer opplever det som vanskelig å forholde seg til foreldrenes forventninger. De vil ikke skuffe dem de er glad i, men ønsker samtidig å ta egne valg i livet. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Religionsfrihet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om religionsfrihet